Primaire tabs

  • Home
  • Plein
  • Groen rainproof schoolplein Laterna Magica

Groen rainproof schoolplein Laterna Magica

Door

Tayfun Yalcin

Gepubliceerd op

1 mei 2017

Towards Nature Permaculture Hovenier veranderde het verharde schoolplein van Laterna Magica School in IJburg tot een groen en rainproof schoolplein. Het schoolplein is officieel geopend in maart 2017.

 

Het schoolplein bestaat uit drie gebieden: een hoger gelegen tuin en schoolplein voor de kleuters, een laag gelegen plein met een voormalig fietsparkeerplek en een moestuin. Towards Nature realiseerde in 2016 de renovatie van de gebieden in drie fases.

 

Fase 1: Renovatie en herstel van hoger gelegen tuin en schoolplein voor de kleuters

Er zit een behoorlijk hoogteverschil tussen het hoger gelegen plein en het lager gelegen plein. In het originele ontwerp van het plein was geen rekening gehouden met regenwaterstroming. Hierdoor trad er erosie op, vooral op de hellende delen en was er behoorlijke schade.  Delen van het schoolplein waren letterlijk weggespoeld.

 

Towards Nature heeft in het nieuwe ontwerp wel regenwaterstroming meegenomen. Er is een natuurlijke geul gerealiseerd, waar het regenwater heen kan stromen en kan infiltreren in de bodem. Om erosie te voorkomen zijn er op de hellende delen terrassen gemaakt met circa 25 fruitbomen, fruit struiken, kruidenplanten en bloemen. Deze nemen het regenwater op en gebruiken het om te groeien.

 

Fase 2: Van een verharde fietsparkeerplaats naar een groene speeltuin

Het schoolbestuur besloot om een groene speeltuin te laten maken van de voormalige fietsparkeerplaats. Towards Nature maakte een ontwerp op basis van het permacultuur principe. Ongeveer 250 vierkante meter tegels zijn gelift en vervangen door groen. Het plein bestaat uit levende wilgentunnels en koepels en een regenwatervijver. Het ontwerp van de locaties waar aarde ligt is volgens het Hugelbed principe. Dit biedt vruchtbare grond dat regenwater goed kan absorberen.   

 

Fase 3: Moestuin

De bestaande moestuinen zijn gerenoveerd. De locaties zijn opgehoogd en volgens het Hugelbed principe aangelegd. Door het planten van meerjarige planten is er altijd groen en kan het regenwater optimaal worden geabsorbeerd.

  

Meer informatie op de website van Towards Nature: schoolproject

   

Locatie: Eva Besnyöstraat, Amsterdam

 

De renovatie van het schoolplein is mede-gefinancieerd vanuit het gemeentelijke programma: Amsterdamse Impuls Schoolpleinen

Wat denk jij?

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.