Slimme regenton de Diamant Amsterdam Weerproof

Slimme regenton

Plan Bruist en Studio Bas Sala hebben samen met waterschap Amstel Gooi en Vecht de Slimme Regenton ontwikkeld. De Slimme Regenton is bedacht om de stad minder kwetsbaar te maken voor extremer weer, met periodes met hevige regen en periodes van droogte.

Wat maakt de regenton slim?

De regenton, bedacht door Studio Bas Sala, is slim omdat men het kraantje aan de ton ook online kan bedienen. Alle slimme tonnen vormen samen een netwerk dat gekoppeld is aan de lokale weersvoorspelling. We gebruiken de regentonnen optimaal; ze zijn vol tijdens droge periodes en leeg voordat een piekbui valt. De Slimme Regenton is dus een simpele en leuke manier om regenwater bewuster te gebruiken! Lees hier meer over hoe de slimme regenton werkt en waar je hem kan bewonderen.

Testen en ontwikkelen van de Slimme Regenton

Betrokkenen testen en ontwikkelen de Slimme Regenton momenteel in Amsterdam, Rotterdam en Schiedam. In Rotterdam ligt de nadruk op tonnen in de publieke ruimte, in het Zomerhofkwartier zijn grote ZOHO letters neergezet waarin regenwater van dak van de Hofbogen wordt opgevangen. In Schiedam worden de tonnen getest in tuinen van bewoners. En in Amsterdam zijn door Plan Bruist en Studio Bas Sala vijf sessies georganiseerd om de technische en juridische randvoorwaarden te onderzoeken.

Van prototype naar prototype

Verschillende ‘action discussions’ hielpen de Slimme Regenton te ontwikkelen tot dat wat het nu is. De thema’s van de sessies waren: alles kan/alles mag, participatie, privacy and the internet of things, design en businessmodel. Na iedere sessie creëerden we een nieuw prototype om de uitkomsten te kunnen presenteren. Zo maakten ze een ton om te laten zien wat je met regenwater kunt doen. Denk aan de planten water geven, de auto wassen of drinkwater maken. Ook ontwikkelden ze een op afstand bestuurbare IOT-regenton, die zijn status deelt via Twitter.