Primaire tabs

Postcodeloterij bouwt Rainproof

Door

Lisette Heijke

Gepubliceerd op

21 oktober 2019

Sinds november 2018 zitten de ruim 600 medewerkers van de Goede Doelen Loterijen in een prachtig licht en groen gebouw, op het randje van de Zuidas. De missie van de Goede Doelen Loterijen om de wereld mooier en groener te maken, wordt versterkt door de uitstraling van het gebouw. Het oorspronkelijke jaren ‘70 grijsbetonnen gebouw, is niet meer te herkennen. Bij de renovatie is sloopmateriaal zoveel mogelijk hergebruikt. Het nieuwe pand heeft het BREEAM Outstanding label gekregen.  Een duurzaamheidskeurmerk voor het realiseren van duurzame gebouwen met minimale milieu-impact. Daar hoort in dit geval ook een verhaal over de opvang van water bij. 

 

Wateropvangen

Al het regenwater dat op het dak met een oppervlakte van 4.300 m2 valt, wordt opgevangen. Deels gaat dit water direct naar de daktuinen, deels wordt het naar het waterbassin vervoerd wat zich onder het voorplein van het gebouw bevindt. Het bassin kan ± 600 m3 liter water opvangen. Dit water wordt gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten in het gebouw en het wateren van de planten. Ook het sprinklerbassin wordt gevuld met regenwater. Pas als bij extreem grote hoeveelheden neerslag dit bassin is volgelopen, dan zal het regenwater aflopen richting riolering. Bij lange droogte komt het voor dat er alsnog drinkwater ingezet wordt. Wat het water in de toilet lichter maakt, maar uiteraard zo min mogelijk de bedoeling is!

De daktuinen

Zowel binnen als buiten is er veel groen. De daktuinen zijn overdekt, omdat het grote glazen dak ook hier overheen reikt. In de tuin wordt het opgevangen regenwater via een regenpijp de tuin ingeleid. Met behulp van permakratten wordt een teveel aan water kort onder de tuinen geborgen. Het overschot gaat naar het bassin.

Status

Voltooid

Dit gaat over een rainproof

GebouwGebouwDakDak

En dit moet ook rainproof

Praat mee