Primaire tabs

  • Home
  • Buurt
  • Guerilla actie: geveltuintjes opknappen

Guerilla actie: geveltuintjes opknappen

Door

Esther Verheijen

Gepubliceerd op

14 juni 2018

De Jordaan & Gouden Reael staan er vol mee: geveltuintjes! Met een groep vrijwilligers van de groenploeg zijn we opzoek gegaan naar geveltuintjes die wel een opknapbeurt konden gebruiken. Een geveltuintje is een tuintje langs de gevel en zijn soms maar ter grote van een stoeptegel. En soms zijn ze ook 3 stoeptegels diep en 30 stoeptegels breed. In alle maten zijn geveltuintjes dus te vinden.

Wateropvang

Door een geveltuintje aan te leggen, verminder je het verhard oppervlak. Het van de gevel afstromende regenwater kan dan de grond infiltreren. Daarnaast dragen geveltuintjes bij aan een groener straatbeeld.

Opknappen maar!

De geveltuintjes worden niet allemaal even goed bijgehouden. Van een prachtige oase, met de mooiste bloemen en struiken, tot helaas ook geveltuinen met zand, poep, peuken en blikjes. Deze laatste geveltuinen waren wat de vrijwilligers van de groenploeg zochten. Handschoenen aan, vuil er uit, schone aarde er in en planten maar. Verbaast, verwilderd en overrompeld kwamen mensen naar ons toe om te vragen wat we deden. Iedereen die we spraken werd laaiend enthousiast over de actie, op een oudere dame na, in eerste instantie. Een oudere dame van 94 gaf aan dat ze de geveltuin niet meer wilde, weg er mee zei ze. Tenslotte kon ze hem toch niet meer onderhouden en het gaf alleen maar lelijke rommel. Toen haar buren van ons hoorde dat we de geveltuin dan maar gingen opheffen kwamen ze gelijk in actie. De buurman ging naar mevrouw toe en vertelde dat zij de geveltuin dan vanaf nu wel gingen onderhouden. Een andere buurman melde ons dat hij het niet zo zag zitten om te helpen met water geven, maar dat zijn vrouw dat wel zag zitten. Zo zijn er in 2 ochtenden 10 geveltuinen opgeknapt. In elke geveltuin werden vaste inheemse biologische gekweekte planten neergezet. Hierdoor blijft het langer groen en hebben de bijen en vlinders er ook nog wat aan.

  

Bij u in de buurt ook een geveltuin verwaarloost? Neem contact met ons op. Ook als u zelf als vrijwilliger aan de slag wilt gaan. Ervaring is niet vereist.

Het Claverhuis, 020-6248353 of via de mail bij de opbouwwerker groen van Dock, Sibbele Wignand: swignand@dock.nl.   

  

Locatie: de Jordaan & Gouden Reael, Amsterdam

Wat denk jij?

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Status

Voltooid

Dit gaat over een rainproof

BuurtBuurt

Labels

Waar: 
Soort oplossing: 

En dit moet ook rainproof

Praat mee