Amsterdam Rainproof
Amsterdam Rainproof

Piet Heinkade: van steen naar groen

Piet Heinkade van steen naar groen

Aan ´t IJ ligt de Piet Heinkade, een kade die in 1919 vernoemd is naar de bekende zeevaarder Piet Hein. Deze kade is al jaren het thuisfront van kantoorpanden, scheepvaart en bewoners. Helaas is het al die tijd al een versteend oppervlak geweest. Er is vraag geweest naar vergroening van uit de buurt. Deze aanvraag is gehoord en de kade wordt aangepakt en groener gemaakt!

Gemeente Amsterdam is vanaf 5 oktober 2022 gestart met het weghalen van maar liefst 2.500 m2 aan tegels om hier groen voor terug te laten komen. Hiervoor zullen kleurrijke planten en bloemen voor terug komen. Ook zal de grond die momenteel word afgegraven worden hergebruikt.

Het afgegraafde zand zal namelijk worden gemengd met bomengrond en bentoniet waardoor de bodemsamenstelling en  PH-waarde van de grond goed is voor planten” –  Celine Stada, projectleider Gemeente Amsterdam

Minder last van hitte en regen door groen

Door 2.500 m2 bestrating weg te halen en hiervoor groen terug te laten komen, kan de kade beter omgaan met hevige regenbuien, hitte en droogte. Door het plaatsen van het groen kan regenwater makkelijker wegzakken in de grond, waardoor de bodem eerder zal volraken met water. Op deze manier beperken we de gevolgen op droogte. Ook zorgen de planten voor een vermindering van de hittestress. Stenen houden warmte vast en planten niet én planten zetten opgenomen water om in waterdamp wat weer voor verkoeling zorgt.

Buurt en gemeente werken samen

De buurtbewoners hebben zich ingezet voor meer groen op de Piet Heinkade. Samen met de gemeente hebben zij een ontwerp gemaakt voor de verandering van de kade. De bewoners pleiten voor een groene en duurzame woonbuurt waarbij er balans is in drukte. De bewoners zagen een groot park voor zich met veel groen, alleen liet het budget dit eigenlijk niet toe. Ondanks dat er weinig geld was om de grote droom van de buurtbewoners te kunnen verwezenlijken, is het uiteindelijk toch gelukt.

Als gemeente waren wij erg transparant over het budget met de bewoners, waardoor er een goede band ontstond. Zij gaven ons de ideeën wat er moest gebeuren en wij voerde dit uit” – Celine Stada, projectleider Gemeente Amsterdam

Door deze verfijnde samenwerking en de inzet van het team was het mogelijk om met het beschikbare budget een groots project op te zetten.

“De combinatie van geweldige bewoners en een super gedreven en ervaren team hebben we dit kunnen realiseren.” – Celine Stada, projectleider Gemeente Amsterdam

Het uit eigen initiatief een project zoals deze op te zetten is precies waar Amsterdam Rainproof zich sterk voor maakt. Een mengeling tussen actieve buurtbewoners en een ijzersterk team vanuit de gemeente is het recept om een project zoals deze van de grond te krijgen. Het project zal eind 2022 opgeleverd worden. Mocht je niet kunnen wachten, fiets dan een keertje lekker langs de Piet Heinkade.

Meer informatie

Wil je ook aan de slag met meer groen in jouw buurt? Kijk dan eens op deze pagina van de gemeente over Amsterdam als groene stad.

Het is nodig Amsterdam voor te bereiden op extremer weer en een verhoogde kans op overstromingen door klimaatverandering. Klik hier om te zien wat er nog meer gebeurt om ons hoofd koel en onze voeten droog te houden.