TKI Watertechnologie
Gemeente Amsterdam
Gemeente Amsterdam
Gemeente Amsterdam

CitySports – verkoelend en waterbergend kunstgrasveld

De sportvelden in Amsterdam worden intensief gebruikt. Door het aanleggen van kunstgras is het veld continue bespeelbaar, hoeft het niet gemaaid te worden en is bewateren onnodig. Wel worden kunstgrasvelden extreem warm bij hoge temperaturen en dat is niet prettig om op te sporten. Ook kan het regenwater na een bui niet snel genoeg in de grond zakken, wat voor wateroverlast kan zorgen. Het TKI project CitySports wil hier verandering in brengen. Door het tijdelijk opslaan van regenwater onder het kunstgrassportveld kan opwarming van het veld worden tegengegaan en tegelijkertijd wateroverlast worden voorkomen.

Dit innovatieve project is in 2017 tot stand gekomen in samenwerking met TKI Watertechnologie, de gemeente Amsterdam, KWR, Waternet, Veolia, Drainproducts, Dutchblue en het Marineterrein. Samen onderzoeken ze hoe deze klimaat adaptieve kunststofgrasvelden de stad klimaatbestendiger kunnen maken.

Waterberging

Het klimaat adaptieve kunstgrassysteem werkt als volgt: direct onder de kunstgrasvelden is een holle fundering geplaatst. Wanneer het regent wordt het water, dat door het kunstgras infiltreert, hierin opgeslagen. Door de ondergrondse waterberging wordt er regenwater opgeslagen zonder veel ruimte in gebruik te nemen. Als regenwater op dit kunstgrasveld valt, gaat het de holle fundering in en hoeft het niet via het riool afgevoerd te worden. Dit helpt wateroverlast te beperken bij extreme regenbuien.

Verkoeling

Tijdens zomerse dagen kunnen de temperaturen van kunstgrasvelden flink oplopen. Wanneer het warm is verdampt het opgeslagen regenwater via de kunstgrasmat. Net zoals een echt grasveld zorgt deze verdamping voor het verkoelen van het speelveld en de omgeving. Hierdoor zal ook met warme dagen de temperatuur van het veld niet hoog oplopen. Het kunstgrasveld blijft te allen tijden speelbaar en draagt bij aan het hittebestendig maken van de stad.


Testvelden en ontwikkeling

Het kunstgrassysteem wordt getest onder zowel lab als veldcondities. In het Living Lab op het Marineterrein staat een testopstelling met verschillende typen kunstgras om het koelende vermogen te onderzoeken. Ondertussen is het kunstgrassysteem ook al in de stad toegepast. Zo heeft het sportveld op de Laan van Spartaan een klimaat adaptief veld van maar liefst 1.400 m2. Volgens een artikel uit het Parool zijn de eerste meetresultaten erg succesvol. Bij de meting van 25 juni 2020 blijkt het veld 26 graden minder warm te zijn dan de ongekoelde variant. Later dit jaar komt er een definitief resultaat uit. Het TKI kunstgrasveld is het eerste gekoelde grasveld in Nederland. Door de veel belovende resultaten staat er al een tweede veld op de planning. Deze kunstgrasvelden dragen bij aan een gezonde stad die meebeweegt met het klimaat.

Luister de podcast!

Wil je meer weten over het project CitySports? Luister de podcast ‘Project Citysports – een koele oplossing voor hittestress‘. Rob Alberts afdelingsmanager Sporthallen en parken bij Gemeente Amsterdam en hyrdroloog Gijsbert Cirkel zijn te gast. Aan bod komen onder andere de volgende vragen: Hoe kan de watersector bijdragen aan een sociaal beter verboden stedelijke omgeving, welke stappen zijn er nodig om het citysport concept op te schalen en hoe draagt citysport bij aan een klimaat adaptieve stad? Deze podcast is gemaakt door Mayor’s Manuel, een samenwerking tussen AMS Institute en de gemeente Amsterdam, waar elke week oplossingen voor stedelijke uitdagingen worden verkend.

Locatie: Laan van Spartaan