Waterbufferende balkontuinen HighEnd

Op een voormalig industrieterrein in Amsterdam-Noord ligt de stadswijk Buiksloterham&co. Dit gebied is in ontwikkeling en bestempeld tot Weerproof terrein. De openbare ruimte is zo ontworpen dat het regenwater vertraagd in het kanaal terecht komt in plaats van in het riool. De architecten van het gebouw HighEnd doen daar nog een stap bovenop. Zij maken ook het gebouw Weerproof! De bouw is begonnen en de eerste paal van dit klimaatadaptieve gebouw is in november 2020 geslagen. Het gebouw krijgt een waterdak én balkontuinen. Deze Weerproof maatregelen dragen bij aan de opslag, gebruik, verdamping en het vertraagd afvoeren van regenwater. Hiermee is dit nieuwbouwproject een mooi voorbeeld hoe gebouwen en appartementen zonder tuin een even cruciale rol spelen in het Weerproof maken van de stad.

Weerproof op privaat terrein

Amsterdam heeft veel ruimte om te kunnen vergroenen. Alleen is bijna twee derde van de stad privaat terrein. ‘Wij vinden het dan ook logisch dat degene die ontwikkelen zijn twee derde bijdraagt’ aldus Dirk Jan van Wieringhen Borski van BNB Architecten. Met deze motivatie is HighEnd ontworpen. Op het dak en de balkons zijn Weerproof maatregelen toegepast om regenwater te gebruiken en het overige water vertraagd af te voeren. Volgens Dirk Jan liggen hier juist de kansen om een Weerproof bijdrage te leveren.

Waterdak en balkontuinen

Tijdens een bui wordt het regenwater opgevangen middels een waterdak met infiltratiekratten. Het waterdak kan water tot 70 mm diep bufferen. Hieronder zitten infiltratiekratten die een opslagruimte bieden voor het regenwater. Vanuit deze kratten zakt het opgeslagen regenwater naar de balkontuinen. Alle verdiepingen hebben grote, holle balkons. Deze bestaan uit een terras met beplanting. Onder de beplanting zijn dezelfde kratten toegepast. Het regenwater van het dak stroomt in de balkontuin van de hoogste verdieping, zakt door het substraat in de kratten en vervolgens naar het balkon daaronder. Hierdoor is er veel capaciteit voor het opslaan van regenwater en worden de planten automatisch en gecontroleerd bewaterd. De beplanting neemt deels het regenwater op en zorgt voor verdamping. De infiltratiekratten zorgen voor het vertraagd afvoeren van het overige regenwater. Dit water wordt afgevoerd naar het Tolhuiskanaal en niet naar het riool. Zo wordt het riool niet belast tijdens een hevige regenbui. ‘In natte tijden wordt gebufferd, in droge warme tijden wordt er verdampt door de planten’ aldus Dirk Jan. Daarnaast zorgt het groen ook voor meer biodiversiteit, verkoeling door verdamping, fijnstof reducering en een prachtige groene gevel te zien vanaf de straat.

Ontwerpers en onderhoud

De ontwikkeling en het ontwerp van HighEnd is in samenwerking gegaan met vier architecten; BNB architecten, Harvey Otten, Joost Vorstenbosch en Rene de Prie. Het gebouw is gerealiseerd door Vink Bouw. De beplanting in de balkontuinen worden beheerd door de VvE.

Locatie: Buiksloterham, Amsterdam-Noord