Wijkaanpak Amsterdam Noord
Met elkaar vergroenen we de buurt en maken we de stad beter bestand tegen extremer weer! Doe jij ook mee? Op deze pagina vind je wat er speelt in jouw buurt en vind je tips om zelf aan de slag te gaan.
Maak kennis met Wijkaanjager Tanja
Tanja den Broeder is door Amsterdam Rainproof aangesteld als Wijkaanjager in Amsterdam Noord. Dit doet zij één dag in de week, daarbij is zij in gesprek met mensen en partijen in Noord om samen in actie te komen zodat de stad droogte, hitte, watertekorten maar ook wateroverlast beter aan kan. In actie komen ofwel maatregelen nemen zoals we dat bij Rainproof noemen, is voor iedereen mogelijk. Het kan gaan om een geveltuin, een tuin deels onttegelen, een verticale tuin of vergroening van een dak. Als je het leuk vindt om met een groep buren een stuk groen in de openbare ruimte in te richten en te verzorgen, dan kan je een aanvraag doen bij de gemeente. Het kan gaan om een moestuin, heemtuin, bloemenweide of een nieuw aan te leggen groenvak of groenstrook. Maar ook een boomtuintje is mogelijk! Kom je er niet uit? Ik kan je helpen!
Voor de komende maanden zijn er veel momenten om bij elkaar te komen, actie te ondernemen of aan te sluiten bij een bestaande activiteit. Hieronder zie je de agenda. Kom je langs? Doe je mee? Zeg het voort!
“Advies nodig, wil je even sparren of kan ik je helpen? Stuur je contactgegevens naar info@rainproof.nl en ik neem contact met je op!”
~ Tanja den Broeder
Buurtagenda 2023
- 31 augustus: Fiets-excursie “Water in Noord”
- 3 september: Gratis plantjes voor tegelwippers – Buurtbus komt langs
- 4 september: Tegelservice ophaaldag Noord
- 6 september: Expositie: Het groenblauwe Amsterdam Noord
- 23 september: Burendag 2023
- 30 september: Kennis Café bij De Verbroederij
Ga zelf aan de slag!
- Tuin onttegelen? Wij halen de tegels gratis op!
- Geveltuin aanvragen
- Welke planten kies ik voor in mijn tuin?
- Hulp bij groenaanvraag
- Hoe installeer ik een regenton?
- Vraag een workshop of gastspreker op jouw evenement aan via info@rainproof.nl
- Het 3D klimaatspel op jouw school of vereniging om een groene en gezellige middag te organiseren?
- Wil je een groene en gezellige dag organiseren in je buurt? Hier vraag je heel gemakkelijk subsidie voor aan. 5000 euro per activiteit. Bedragen tot 500 euro via je Huis van de Wijk.
Expositie: Het groenblauwe Amsterdam Noord
Vanaf woensdag 6 september tot en met dinsdag 5 december 2023 vindt er een foto-expositie plaats bij OBA Van der Pek. Leer meer over het verhaal van het water in Noord en kijk wat je zelf kan doen om je buurt klaar te maken voor extremere hitte, droogte en wateroverlast. De opening van de expositie is met hapje en drankje op woensdag 6 september. Entree is gratis, het programma is van 14:00 tot 18:00 uur.
Groene daken in Noord!
Is jouw dak bijna aan vervanging toe? Dan is dít het moment om meteen te kiezen voor een groen of groen-blauw dak. Er is meer mogelijk dan je denkt! Wil jij ook een groen dak voor jouw VVE of woningcorporatie? Meld je aan via info@rainproof.nl en hoor of je in aanmerking komt voor een gratis dak advies en begeleiding in het traject. Samen met onze partner Rooftop Revolution kunnen we jou helpen van groen dak idee tot aanvraag en bijstaan in het aanvragen van subsidies.
Groene en blauw-groene daken zijn innovatieve en duurzame oplossingen om steden groener en weerbaarder te maken. Een groen dak is bedekt met planten en helpt de biodiversiteit te vergroten, vermindert hittestress en zorgt voor betere wateropvang. Blauw-groene daken gaan een stap verder door waterberging en -hergebruik te integreren, waardoor ze helpen bij het voorkomen van overstromingen en het bevorderen van duurzaam waterbeheer. Door het gebruik van groene en blauw-groene daken kunnen we onze leefomgeving vergroenen, de kwaliteit van lucht en water verbeteren en een positieve impact hebben op het milieu.
Rooftop Revolution geeft je meer info over groene daken in het volgende document: Rooftop Revolution groene daken informatie document.
Welke groenclubs zijn actief in Noord en waarvoor kun je bij hen terecht?
- Noordmakers: Iedereen met een eigen plan of idee om Amsterdam Noord mooier, leefbaarder, gezonder, groener of gezelliger te maken net als iedereen die hierbij helpt is Noordmaker. Team Noordmakers organiseert bijeenkomsten en adviseert en ondersteunt initiatiefnemers, beoordeelt subsidieaanvragen en verwijst u door als dat nodig is.
- Tegels eruit, Groen erin: Heb je een tuin in Amsterdam in Tuindorp Oostzaan, Tuindorp Buiksloot of Tuindorp Nieuwendam? Wil je tegels eruit halen en wil je groen erin? Je krijgt gratis:
- Tegels eruit
- Tuinaarde (3 kuub)
- Professioneel tuinontwerp
- Boompje (op=op)
- Professioneel plantadvies
- Inspiratie
- Zie de website van tegels eruit, groen erin!
- Flora4life: Stichting die in de Florabuurt en Bloemenbuurt klussen verricht voor wie dat niet zelf kan.
- Groencoaches: Vier groene initiatiefnemers zijn opgeleid tot vrijwillige Groen Coach. Per werkgebied vormen zij een laagdrempelig aanspreekpunt en helpen zij bewoners en organisaties met vragen en ideeën.
Samen aan de slag: Woningcorporaties in Noord!
Meer dan 40% van de Amsterdamse woningbouw is in handen van woningcorporaties. Rainproof werkt dan ook graag samen met de Amsterdamse woningcorporaties én hun huurders om aan de slag te gaan met vergroening! Bekijk hier onze pagina over onze samenwerking met woningcorporaties.
Wil je nu zelf iets doen met je wooncorporatie en buren? Organiseer een groen dag! Anderen gingen je al voor met Onze Straat Acties. Tijdens een groendag kunnen huurders samen aan de slag met het onttegelen en vergroenen van hun gezamenlijke binnentuin of plein. Als woningcorporatie kun je hierbij ondersteunen door voorafgaand alle ideeën op te halen, een plan van aanpak te maken en toestemming te verlenen. Wil je meer weten? Contact info@rainproof.nl.
Check de klimaatstresskaarten
Met behulp van stresstesten zijn de kwetsbaarheden voor hitte, droogte, wateroverlast en overstromingen in kaart gebracht. Op deze kaarten kun je de situatie op wijkniveau bekijken. De uitkomsten van deze stresstesten worden gebruikt bij het opstellen van een klimaatadaptatiestrategie voor Amsterdam en deze kunnen gebruikt worden door partners zoals woningcorporaties om te bepalen op welke plekken vergroening het meest urgent is. Wil je hier meer over weten, neem dan contact met ons op!