Q&A Geveltuinen aanvragen
Bekijk de veel gestelde vragen en antwoorden over de geveltuinen.
- Wat is een geveltuin en waarom zou ik er een willen aanvragen?
Een geveltuin is een tuintje tegen je gevel. Iedereen in de buurt kan hiervan meegenieten. Het groen van de geveltuin zorgt voor schonere lucht, een koelere buurt en dat het regenwater beter wegloopt. De geveltuin wordt gratis aangelegd door de gemeente.
- Wie organiseert de gratis geveltuinen?
De gratis geveltuinen is georganiseerd door Gemeente Amsterdam in samenwerking met Amsterdam Rainproof.
- Tot wanneer kan ik een geveltuin aanvragen?
Er is op dit moment geen eind datum om een geveltuin aan te vragen. Wel kan het zijn dat de aanleg wat langer op zich laat wachten als er veel aanvragen in uw stadsdeel zijn.
- Hoe meld ik me aan voor een gratis geveltuin?
Door op de website van de gemeente Amsterdam een geveltuin aan te vragen door persoonsgegevens in te vullen, toestemming van eigenaar van de woning en/of toestemming van de bewoner van de begane grond en een plattegrond of foto met de maten van de gewenste geveltuin mee te sturen.
- Wat zijn de spelregels voor het aanvragen van een geveltuin?
Voor de aanleg moet er voldoende ruimte op de stoep overblijven. Hier zijn enkele belangrijke afspraken voor een geveltuin, deze afspraken vindt u ook terug op de website van Amsterdam. Voor de volledigheid, zie onder voor de afspraken:
- De geveltuin mag niet breder zijn dan je woning.
- De maximale breedte vanaf de gevel is 45 cm.
- Bij zeer brede stoepen is een breedte van maximaal 60 cm mogelijk (inclusief opsluitband).
- Er moet na aanleg minimaal 1,80 meter stoep overblijven. Lukt dit niet, dan bepaalt de gemeente of we hier een uitzondering voor geven.
Inrichting en beplanting
Het gemeente legt de geveltuin aan. Dat betekent dat u niet zelf tegels mag weghalen of gaan graven.
- U moet zelf planten kopen en ze erin zetten.
- U mag geen bomen planten.
- U mag geen giftige of woekerende planten erin zetten.
Alleen met toestemming van uw huiseigenaar mag u:
- latwerk gebruiken en/of dingen aan de gevel vastmaken.
- klimplanten neerzetten.
- Overleg dit ook altijd met de bovenburen.
Onderhoud
- U zorgt goed voor uw geveltuin (watergeven, snoeien, bemesten).
- U haalt zelf zwerfvuil uit uw geveltuin.
- Straatnamen en lantaarnpalen moeten goed zichtbaar blijven.
- Voetgangers mogen geen last hebben van overhangende takken van struiken.
Werkzaamheden gaan altijd voor
Als de grond bij uw huis open moet voor werkzaamheden, dan kan het zijn dat de werklui planten die in de weg staan verwijderen. Bij een calamiteit gaat dit zonder aankondiging vooraf. U hebt geen recht op schadevergoeding.
Aanvraag geveltuin door bewoner van een bovenwoning
Woont u op een bovenverdieping en wilt u een geveltuin aanvragen, dan moet u schriftelijk toestemming hebben van de bewoner van de begane grond. Als deze bewoner verhuist, vraagt u de nieuwe bewoner om schriftelijk toestemming om de geveltuin te verzorgen.
Stoppen/verhuizing
Wilt u niet meer voor de geveltuin zorgen of gaat u verhuizen? Vraag dan eerst of de nieuwe bewoner of de buren de geveltuin willen overnemen. Als zij dat niet willen dan moet u de geveltuin afmelden. U kunt uw geveltuin afmelden via het aanmeldformulier.
Voordat de gemeente uw geveltuin weghaalt, moet u zelf de planten en aarde verwijderen.
Als u niet goed voor uw geveltuin zorgt, dan kan de gemeente besluiten om de geveltuin weg te halen.
- Stel ik wil meer groen voor mijn huis door er meer tegels uit te halen (een grotere geveltuin), mag dit ook?
Super dat je meer groen wilt in de stad, maar de stoep is openbare ruimte en hier mogen niet zomaar extra tegels eruit worden gehaald. De maximale breedte van een geveltuin is 45 cm vanaf de gevel. Voor meer groen in de buurt of in je straat (openbare ruimte) kun je contact opnemen met je gebiedsmakelaar om te kijken of er nog planning liggen voor vergroening van de buurt.
Wil je graag met een aantal buren een stuk groen in de openbare ruimte inrichten en verzorgen, kijk op https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/groene-stad/samen-groen-buurt-beheren/ en kom in contact met het Groen in de Buurt team in jouw wijk óf meld je groen idee aan voor de Buurtbudgetten in jouw stadsdeel https://www.amsterdam.nl/subsidies/subsidieregelingen/subsidie-buurtbudgetten/
- Hoe lang duurt het vanaf de aanvraag tot de plaatsing van de geveltuin?
Binnen 4 weken na de aanvraag van de geveltuin krijgt u bericht van de gemeente Amsterdam of uw aanvraag is goedgekeurd. Uw geveltuin wordt in de periode daarna aangelegd. Als er in uw stadsdeel veel geveltuinen zijn aangevraagd kan dit wat langer duren.
- Ik heb al een geveltuin, maar ik heb ruimte voor nog een geveltuin. Mag ik deze dan aanvragen?
Wij stimuleren zoveel mogelijk groen in de stad. Wanneer je aan de spelregels voldoet voor de aanvraag van een geveltuin is het zeker mogelijk om nog een tweede geveltuin aan te vragen.
- Moet ik de plantjes voor in de geveltuin zelf aanschaffen?
Ja, wij zorgen voor de materialen en aanleg van de geveltuin. U moet zelf zorgen voor geschikte plantjes voor in de geveltuin. Wilt u inspiratie opdoen welke soort planten u het beste in uw geveltuin kunt plaatsen, neem dan een kijkje in de geveltuinen plantenlijst op onze website.
- Ik ben huurder van een woning, kan ik dan nog steeds een geveltuin aanvragen?
Als huurder is het ook mogelijk om een geveltuin aan te vragen. Wel heeft u toestemming nodig van de eigenaar van de woning. Wanneer deze partij akkoord geeft (schriftelijk of via de mail), kunt u dit akkoord meesturen met de aanvraag.
- Ik woon niet op de begaande grond, maar ik zou toch graag een geveltuin willen. Kan dit?
Wanneer u niet op de begaande grond woont, maar toch graag een geveltuin wilt aanvragen moet u dit overleggen met de bewoner van de begane grond. Wanneer jullie samen tot de overeenstemming komen om een geveltuin aan te leggen dan kunt u deze aanvragen. Dit moet schriftelijke worden vastgelegd. Wanneer de bewoner van de begane grond verhuist, vraagt u de nieuwe bewoner om schriftelijk toestemming om de geveltuin te verzorgen.
- Moet de geveltuin geplaatst worden in de zon?
De geveltuin hoeft niet in de zon. Er zijn namelijk ook planten die goed groeien in de schaduw zoals wolfsmelk, kerstroos en kamperfoelie. Voor een volledig overzicht van plantjes en hun beste groeiplaats vind je op de website van Amsterdam Rainproof. De geveltuin kan dus zowel in de zon, halfschaduw of schaduw geplaatst worden. Let er wel op dat een geveltuin deels onder een afdak erg droog kan zijn. Houdt hierbij rekening met de plantenkeuze.
- Welke beplanting kan ik het beste plaatsen in de geveltuin?
Wilt u inspiratie opdoen welke soort planten u het beste in uw geveltuin kunt plaatsen, neem dan een kijkje in de geveltuinen plantenlijst op de website van Amsterdam Rainproof. Er zijn verschillende websites die u kunnen helpen bij de juiste voor planten. Ook kunt u zich laten adviseren door uw tuincentrum. Het is sowieso goed om te checken hoe veel zon uw tuintje krijgt en ook daar uw plantenkeuze op af te stemmen.
- Wie is er verantwoordelijk voor het onderhoud van de geveltuin?
De persoon die de aanvraag voor de geveltuin doet, is verantwoordelijk voor het onderhoud van de geveltuin. Dit houdt in dat je de planten water geeft, ze snoeit en eventueel bemest. Verder haalt u zelf zwerfafval uit uw geveltuin. Zo mogen voetgangers geen last hebben van overhangende takken van struiken. Wanneer u niet goed voor uw geveltuin zorgt, dan kan het de gemeente besluiten om de geveltuin weg te halen.
- Wat als ik na verloop van tijd wil stoppen met de geveltuin, kan ik deze dan verwijderen?
Wilt u niet meer voor de geveltuin zorgen of gaat u verhuizen? Wij stimuleren het behoud van de geveltuinen aangezien deze goed zijn voor de biodiversiteit, het straatbeeld, verkoeling en het vertraagd afvoeren van regenwater. Wanneer je wil stoppen met de geveltuin, probeer dan eerst te kijken of er buurtbewoners zijn die het onderhoud willen overnemen. Als zij dit niet willen dan moet u de geveltuin afmelden. U kunt uw geveltuin afmelden met het aanmeldformulier.
Neem contact op met tegelservice@rainproof.nl