Primaire tabs

Regentuin Huis van de Wijk Lydia

Door

Luella van Turnhout

Gepubliceerd op

15 augustus 2019

In de binnentuin van het Huis van de Wijk Lydia in Oud-Zuid is een voorbeeldtuin met regen- en hittebestendige maatregelen aangelegd. De voorbeeldtuin is een initiatief van buurtbewoners van de Johannes Vermeerbuurt en Duivelseiland, in samenwerking met Rainproof-partner GroeneBuurten.

  

Er ligt nu bijvoorbeeld een klein groen dak en er zijn twee regentonnen op de regenpijpen aangesloten. Een regenwaterdouche, aan het uiteinde van een regenpijp, geeft gedoseerd water aan de planten in een geveltuintje. En daar waar zich voorheen altijd een grote plas regenwater verzamelde op de tegels, is ondergronds een waterinfiltratiesysteem aangelegd met kratten. Zo wordt het riool ontzien, doordat er minder water direct wordt afgevoerd, en wordt het regenwater goed gebruikt. 

 

Demodagen

In de tuin worden demodagen georganiseerd.  Op donderdagavond 11 juli 2019 werden bewoners van Amsterdam uitgenodigd om de nieuw aangelegde maatregelen te bekijken, vragen te stellen aan aanwezige betrokken organisaties, en zich te laten inspireren. GroeneBuurten gaf uitleg over hoe een regenton kan worden aangesloten, hoe simpel het aanleggen van een groen dak kan zijn en promootte hun regentonnenkortingsactie (met steun van Rainproof). Regenwaterbuffer.nl (vertegenwoordigd door een buurtbewoner) had een opstelling meegenomen om te laten zien hoe regenwaterbuffersystemen werken en Rainproof was aanwezig om uiteenlopende vragen over regenwateropvang en -gebruik te beantwoorden. Met een infraroodcamera werd getoond hoe muurbegroeiing een spectaculair effect heeft op het weren van zonnewarmte. Ook kon je zien hoe je met een wandrek dergelijk verticaal groen kunt aanleggen zonder dat bijvoorbeeld klimop of blauweregen aan de muur vastgroeit (met prachtige schuilruimte voor vogelnestjes en insecten!). Tenslotte werd er gedemonstreerd hoe een peilbuis te gebruiken om grondwaterstanden te meten. 

  

Kon je niet aanwezig zijn op één van de demodagen maar ben je toch benieuwd? Neem dan op een ander moment zelf een kijkje in de tuin!

 

Locatie: Huis van de Wijk Lydia, Roelof Hartplein 2A. Doordeweeks geopend van 12.00 tot 17.00 (vraag even toestemming aan de bar).

 

Meer informatie over de maatregelen kun je opvragen bij de medewerkers van GroeneBuurten. Hun kantoor is om de hoek bij het Groenpunt in de Coenen, J.M. Coenenstraat 4. Telefoon 020 6628 237 of mail info@groenebuurten.nl.

 

Zie ook: https://groenebuurten.nl/zonnige-regentuin-demoavond/ of https://groenebuurten.nl/agenda-item/nogmaals-een-regentuin-demodag/.

Status

Voltooid

Dit gaat over een rainproof

GebouwGebouwDakDakTuinTuin

En dit moet ook rainproof

Praat mee