Primaire tabs

Regentuin IJburg Blok 54

Door

Britta Mantel

Gepubliceerd op

22 maart 2017

Geen druppel regenwater naar het riool dankzij deze regentuin

 

In de zomer is deze daktuin een bloeiende bloemenweide, in de winter een groene oase met een rustig kabbelende waterstroom of in geval van hevige regen een spectaculaire waterval. Het uitzicht vanuit de woning kan zomaar een met de seizoenen mee veranderend schilderij worden wanneer het regenwater wordt afgekoppeld van het riool.  

Deze fraaie en functionele uitwerking is gerealiseerd door Van der Tol Hoveniers en terreininrichters. Er is rekening gehouden met de eis van de gemeente Amsterdam: het nieuwbouwcomplex moet 80 procent van het regenwater afkoppelen van het riool, oftewel opvangen op eigen terrein. Anders gezegd: alleen in geval van zeer hevige regenval mag het water worden afgevoerd via het riool.

 

Hoe het hemelwater op het terrein zelf op te vangen en te infiltreren?

 

De eerste oplossing werd gevonden door de bouwarchitect: buffering door het toevoegen van een begroeid sedumdak.

De tweede oplossing voor het resterende te bufferen water werd gevonden in een waterstroom (riviertje) met 2,5meter verval. Hiervoor zijn de hemelwaterafvoeren van de daken niet op het riool aangesloten maar monden uit in de tuin op verschillende plekken langs de gevel. De HWA’s van het grootste dak komen samen uit in een grindkoffer boven in de tuin, vanuit de grindkoffer loopt het water het stroompje af 2,5meter naar beneden de wadi in. Waar het water in de ondergrond kan weg zakken/infiltreren.

De derde oplossing, de HWA’s van het middelste bouwblok monden uit in enkele kleine wadi’s rond het middenblok. Hier staan vooral varens en siergrassen die natte voeten tolereren op plekken die normaal gesproken te droog zijn om beplanting te kunnen laten groeien.

 

Biodiversiteit 

 

In het ontwerp is ook rekening gehouden met de biodiversiteit op het terrein. De planten en bomen bieden insecten en vogels eet- en schuilplekken. Zelfs de boomstronken die in en rond de watergeul worden gelegd, hebben een extra functie naast het vertragen en daardoor gemakkelijker laten infiltreren van de waterstroom. Zij worden neergelegd mét schors, want daarin vinden insecten schuil- en leefplaatsen en vogels dus voedsel. Het moge duidelijk zijn: ook biodiversiteit luistert nauw.

   

Het complex

  

De kavel waar de gehele nieuwbouw inclusief regentuin gerealiseerd is, is in meerdere opzichten complex. Er is hoogteverschil – het maaiveld loopt op richting een brug – en de vorm is driehoekig. Architectenbureau Arons en Gelauff heeft dit laatste ondervangen door ook de bebouwing een driehoekige vorm te geven. De nieuwbouw werd verzorgd door aannemersbedrijf Slokker en het ontwerp van de tuin door ontwerpbureau Hollandsgroen bv. Dit Amsterdamse bureau heeft bij het ontwerp goed gekeken naar de toekomstige bewoners. De fruitbomen in de tuin maken een jaarlijks fruitfeest mogelijk waarbij de bewoners van de appartementen hun onderlinge band kunnen aanhalen. En ter hoogte van het zorgcomplex is tevens ander fruit te vinden zoals aardbeien en bessen. De tuin loopt hier op tot 60 centimeter hoogte direct aan het terras, zodat de kinderen de tuin – behalve er naar te kijken – ook kunnen beleven in de vorm van ruiken, plukken en proeven. 

Kortom; deze regentuin mag met recht een ECOstad-tuin genoemd worden. Een tuin met vele klimaatbestendige oplossingen die ten alle tijden een bijdrage levert aan onze groene stad van de toekomst.

Locatie: George Sliekerkade, Amsterdam

Wat denk jij?

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Status

Voltooid

Dit gaat over een rainproof

DakDak

En dit moet ook rainproof

Praat mee