Primaire tabs

RESILIO: 10.000 m2 aan slimme blauw-groene daken

Door

Selma Busing

Gepubliceerd op

26 september 2019

Vanaf 2020 wordt er met het RESILIO project 10.000 m2 aan slimme blauw-groene daken aangelegd in Amsterdam. Onder de laag van planten op het dak wordt extra regenwater opgevangen. Dit water kan vastgehouden of geloosd worden op basis van de weersvoorspellingen.

Slimme blauw-groene daken

Zoals gezegd wordt bij blauw-groene daken onder de laag planten een blauwe laag toegevoegd: een reservoir waarin regenwater kan worden opgeslagen. Het is een soort van grote slimme regenton op het dak! Doordat er dan continu water beschikbaar is voor de planten, groeien deze beter en blijven ze langer groen in de zomer. Dat is weer goed voor de vogels en insecten. En het water koelt de daken in de heetste en droogste maanden van het jaar. De daken zijn uitgerust met slimme sensoren en kleppen. Terwijl de sensoren het waterpeil meten, reageren de kleppen op nauwkeurige weersvoorspellingen en gaan op het juiste moment open en dicht. Nuttig als er bijvoorbeeld veel regen aankomt of wanneer er droogte is voorspelt. Met dit project worden de blauw-groene daken op zo’n grote schaal ingezet en vormen zij een slim netwerk. Via zenders en sensoren staan de daken met elkaar – en de omgeving – in verbinding. Zo kan er nauwkeurig worden bepaald wanneer, waar en hoeveel water er moet worden afgevoerd of vastgehouden. Een nieuwe manier van waterbeheer in de stad!

Waar?

De daken worden aangelegd in Kattenburg, Oosterparkbuurt, Indische Buurt, Slotermeer en de Rivierenbuurt in Amsterdam. Deze buurten zijn uitgekozen omdat ze een hoog risico hebben op wateroverlast en schade bij plensbuien (zie de regenknelpuntenkaart). Bovendien zijn er daken van woningcorporaties die meedoen in deze buurten aan vervanging toe.

De meeste daken worden aangelegd op sociale huurwoningen van de woningcorporaties De Key, Stadgenoot en de Alliantie. De huurders worden hierover geïnformeerd en bij het project betrokken. Ook kunnen huiseigenaren zelf een slim blauw-groen dak aan laten leggen. Vanaf 2020 is hiervoor een subsidie vanuit de gemeente beschikbaar. Niet alleen de bewoners van de panden profiteren van de voordelen van blauw-groene daken, maar de gehele stad en haar inwoners. Ook de onopgemerkte inwoners: vele wilde planten, insecten en vogels.

Onderzoek

De werking en effectiviteit van enkele blauw-groene daken is al onderzocht en wetenschappelijk bewezen met het project Smartroof 2.0. Met RESILIO worden de daken voor het eerst op een grotere schaal ingezet en in een slim netwerk verbonden. Dat biedt veel kansen voor nieuw onderzoek. De Hogeschool van Amsterdam en de Vrije Universiteit meten wat de effecten zijn op gebouw-, buurt- en stadsniveau. De HvA ontwikkelt daarnaast business modellen voor de innovatieve techniek. Tot slot doet de GGD onderzoek naar de gezondheidseffecten van groen. De kennis en ervaring worden met andere Europese steden gedeeld. Zo hopen we dat blauw-groene daken ook daar ingezet worden om wateroverlast en hitte als gevolg van klimaatverandering tegen te gaan.

RESILIO staat voor ‘Resilience nEtwork of Smart Innovative cLImate-adapative rOoftops’.

Samenwerking

Het project is een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, Waternet, MetroPolder Company, Rooftop Revolution, HvA, VU, Stadgenoot, de Alliantie, De Key en Consolidated.

Het project wordt mede gefinancierd uit het ERDF fonds van de Europese Unie via het Urban Innovative Actions programma.

Urban Innovative Actions European Union

Status

Gepland

Dit gaat over een rainproof

DakDakBuurtBuurt

En dit moet ook rainproof

Praat mee