Primaire tabs

Schaduwdak en natuurinclusief Spinoza20First

Door

Lotte Lalleman

Gepubliceerd op

16 december 2021

Het Bajes Kwartier is in transitie naar een levendige groene stadswijk. Binnen het stedenbouwkundige masterplan van OMA ontwierp BDG Architecten de energiezuinige en klimaatadaptieve nieuwbouw van het Spinoza20First Daltonlyceum met sporthal en jongerencentrum. De nieuwbouw wordt medio 2022 in gebruik genomen.

Goed voor mens en natuur

Spinoza20First wordt een klimaatadaptief gebouw. Vanuit de directe omgeving kijken de gebruikers uit op het dak van Spinoza20First. Daarom heeft BDG Architecten het behandeld als een vijfde gevel; deels vormgegeven als schoolplein en deels als daktuin met intensief groen. Dit groenedak met gevarieerde beplanting is niet alleen een meerwaarde voor de scholieren maar ook voor het gebouw zelf én voor de buurt. De combinatie van het natuurdak met een schaduwdak van pv-panelen en een hoogwaardige thermische schil beperkt de opwarming van het gebouw. Het schaduwdak is gedeeltelijk boven het schoolplein ontworpen en beschermt de scholieren op het dakplein als een energieleverende luifel tegen de zon. Daarnaast heeft het koelende effect van het natuur- en schaduwdak een positieve invloed op de hittestress in de buurt. Bovendien bevordert het, samen met de nestkasten, beplanting en broed- en voedervoorzieningen in de gevel, de biodiversiteit in het Bajeskwartier. Retentietoepassingen zoals het intensieve dakgroen vangen hemelwater op en houden het vast. Het overschot wordt afgevoerd op een naastgelegen sloot waardoor Spinoza20First volledig van het riool is afgekoppeld.

Terrasvormig landschap

Kenmerkend voor Daltononderwijs is keuzevrijheid voor de leerling, samenwerking en de ontwikkeling van zelfstandigheid. Om deze ambities binnen een veilige sfeer vorm te geven, ontwierp BDG Architecten een schoolgebouw waar de diverse onderwijsdomeinen en stamgroepen hun eigen plek krijgen en door het terrasvormig landschap toch optimaal verbonden zijn. De zichtbare trappen stimuleren beweging. Patio’s en lichtstraten brengen daglicht diep het gebouw in voor een gezond leerklimaat. De transparante gevel zorgt niet alleen voor licht en uitzicht, het maakt de diverse activiteiten van de school en sporthal zichtbaar aan de wijk.

 

 

Opdrachtgever: gemeente Amsterdam
Locatie: H.J.E. Wenckebachweg, Bajes Kwartier

Status

In ontwikkeling

Dit gaat over een rainproof

GebouwGebouwDakDak

Labels

Waar: 
Soort oplossing: 

En dit moet ook rainproof

Praat mee