Primaire tabs

Onthulling Slimme Regenton

Slimme Regenton

Plan Bruist en Studio Bas Sala hebben samen met waterschap Amstel Gooi en Vecht de Slimme Regenton ontwikkeld. De Slimme Regenton is bedacht om de stad minder kwetsbaar te maken voor extremer weer, met periodes met hevige regen en periodes van droogte.

Wat maakt de regenton slim?

De regenton, bedacht door Studio Bas Sala, is slim omdat men het kraantje aan de ton ook online kan bedienen. Alle slimme tonnen vormen samen een netwerk dat gekoppeld is aan de lokale weersvoorspelling. We gebruiken de regentonnen optimaal; ze zijn vol tijdens droge periodes en leeg voordat een piekbui valt. De Slimme Regenton is dus een simpele en leuke manier om regenwater bewuster te gebruiken!

Testen en ontwikkelen van de Slimme Regenton

Betrokkenen testen en ontwikkelen de Slimme Regenton momenteel in Amsterdam, Rotterdam en Schiedam. In Rotterdam ligt de nadruk op tonnen in de publieke ruimte, in het Zomerhofkwartier zijn grote ZOHO letters neergezet waarin regenwater van dak van de Hofbogen wordt opgevangen. In Schiedam worden de tonnen getest in tuinen van bewoners. En in Amsterdam zijn door Plan Bruist en Studio Bas Sala vijf sessies georganiseerd om de technische en juridische randvoorwaarden te onderzoeken.

Van prototype naar prototype

Verschillende ‘action discussions’ hielpen de Slimme Regenton te ontwikkelen tot dat wat het nu is. De thema's van de sessies waren: alles kan/alles mag, participatie, privacy and the internet of things, design en businessmodel. Na iedere sessie creëerden we een nieuw prototype om de uitkomsten te kunnen presenteren. Zo maakten ze een ton om te laten zien wat je met regenwater kunt doen. Denk aan de planten water geven, de auto wassen of drinkwater maken. Ook ontwikkelden ze een op afstand bestuurbare IOT-regenton, die zijn status deelt via Twitter.

Wat denk jij?

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Reacties

Heb ik zelf ook nog wat te zeggen over het water in mijn regenton? 

En waar gaat het water heen wanneer de "slimmerd" het nodig vindt om het te lozen  (vóór de volgende regenbui)?

Ravindra Kiel (niet gecontroleerd) replied on

Hoi Ravindra, Ja natuurlijk heb je wat te zeggen over je regenton. Je kan hem als een traditionele regenton gebruiken waarbij alleen bij extreme buien de ton zichzelf leegt. Maar je kan hem ook met een app bedienen als je op vakantie bent. Het water loopt bij voorkeur uit in de tuin. Of zoals in de foto in een wadi. Dat is afhankelijk van de plek en situatie. 

Bas Sala (niet gecontroleerd) replied on

Een regenton heeft het meeste nut als deze leeg is bij aanvang van een regenbui, of dat de regenton zich automatisch leegt als deze vol dreigt te raken.

Zelf heb ik dit opgelost door op de plaats van het kraantje de overloopset aan te sluiten en deze naar boven te leiden, naar het hoogst gewenste waterniveau en vervolgens te laten afwateren een stuk verder in de tuin. Het grote voordeel is dat er altijd vers water in de ton zit. Ook is er geen vulautomaat nodig. De gieter vul ik door het deksel op te tillen en de gieter onder te dompelen. Veel sneller dan het kraantje.
Ik kan u een tekening sturen van dit principe. Het is niet gevoelig voor electronica en heel gemakkelijk te maken.

Nan Zevenhek, lid Algemeen Bestuur waterschap De Dommel

Nan Zevenhek (niet gecontroleerd) replied on

Begrijp ik het goed dat de regenton fungeert als een tijdelijke opslag én direct het extra water wat tijdens een flinke regenbui nog van het dak afstroomt direct naar een ander gedeelte in de tuin stroomt?  Dat klinkt inderdaad als een goede oplossing, mits je hier de ruimte voor hebt. Bedankt voor het delen.

Amsterdam Rainproof (niet gecontroleerd) replied on

En dit moet ook rainproof

Praat mee