Primaire tabs

Slimme Regenton Diamant

Door

Anoniem

Gepubliceerd op

14 februari 2020

In 2013 is de Slimme Regenton bedacht om de stad minder kwetsbaar te maken voor extremer weer, voor periodes met hevige regen én periodes van droogte. De Slimme Regenton is ontwikkeld door Studio Bas Sala met onder andere ondersteuning vanuit het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Na een aantal diamant prototypes in 2017 is in 2019 de vernieuwde Slimme Regenton versie ‘diamant’ in productie genomen. Deze variant is mobiel en reist vanuit zijn vaste plaats op het Marineterrein Amsterdam naar verschillende plekken in Amsterdam en omstreken.

Wat maakt de regenton slim?
De diamant is slim omdat hij verbonden is met internet. Dankzij deze verbinding kan hij op afstand worden bediend. Bij een naderende hoosbui wordt het kraantje aan de onderkant via deze verbinding opengezet, zodat het regenwater wegstroomt en er weer ruimte is om het komende regenwater op te vangen. Dit wordt geregeld door het volautomatisch systeem wat het waterniveau in de tonnen regelt. Via de bijbehorende app wordt het waterniveau aangegeven en kan de ton open en dicht worden gezet. De Slimme Regenton kan een capaciteit hebben van 100 L. Een netwerk van Slimme Regentonnen die gekoppeld zijn aan de lokale weervoorspelling kunnen het regenwater van de riolering daarmee enorm ontzien.

Reizende slimme regenton
De Slimme Regenton is sinds de zomer van 2019 te bewonderen op het Marineterrein Amsterdam. Hier blijft het alleen niet bij. De Slimme Regenton zal binnenkort worden verplaatst naar andere locaties in Amsterdam. Dit project is geïnitieerd door het waterschap Amstel, Gooi en Vecht met het doel om men bewust te maken van de toenemende hoosbuien die nu maar ook in de toekomst wateroverlast kunnen vooroorzaken.

Wil jij ook deze Slimme Regenton Diamant bewonderen of misschien zelfs besturen? Binnenkort worden de locaties bekend gemaakt waar de regenton komt te staan.

Status

Voltooid

Dit gaat over een rainproof

GebouwGebouw

Labels

Waar: 
Soort oplossing: 

En dit moet ook rainproof

Praat mee