Primaire tabs

Subsidies

Wil je een boom planten? Of zie jij een groen dak wel zitten? De kosten voor dergelijke maatregelen zijn heel uiteenlopend. De ene maatregel is voor een paar tientjes uit te voeren, de andere kan duizenden euro's kosten. Het is daarom goed om te weten dat er voor sommige maatregelen subsidies zijn in Amsterdam! We zetten er een aantal voor je op een rij. 

Voor je huis en tuin

Bomen, groene daken en gevels

Bomen, groene daken en groene gevels vangen regenwater op en zorgen voor verkoeling. Ze dragen ook bij aan biodiversiteit. 

Amsterdammers en organisaties kunnen daarom subsidie aanvragen voor de aanleg van groene daken en gevels, de aanplant van nieuwe bomen of het beschermen van monumentale bomen of ander waardevol groen. Wil jij een groen dak aanleggen? Dan bedraagt de subsidie maximaal 50% van de kosten voor het aanleggen. Eén van de voornaamste voorwaarde is dat het dak ouder dan 5 jaar moet zijn. 

Subsidie: Groen

Blauwgroene daken Amsterdam

Een blauwgroen dak heeft, onder de gewone 'groene' laag van een groen dak, een extra 'blauwe' laag voor waterberging. Met een blauwgroen dak sla je veel regenwater op tijdens hevige regenval en heb je een buffer tijdens droogte. Een blauwgroen dak maakt de stad koeler en groener, wat de biodiversiteit bevordert!

Organisaties en particulieren kunnen deze subsidie aanvragen. De aanvrager moet eigenaar van het pand zijn. Het dak moet verder minstens 200 m2 aan oppervlakte beslaan. Plus belangrijke voorwaarde: het dak moet aantoonbaar 60 ml per vierkante meter (60 mm) kunnen opslaan.

Subsidie: Blauwgroene daken Amsterdam

Duurzame zelfbouw

Ben jij een zelfbouwer en wil je duurzaam bouwen? Ga je van het gas af en wordt je woning klimaatbestendig?

Deze subsidie kun je aanvragen als zelfstandige of collectieve bouwer. Overigens is er ook een lening mogelijk voor je duurzame bouw of verbouwing. 

Subsidie: Duurzame zelfbouw | Lening: Duurzaamheidsfonds

Voor een klimaatneutrale buurt

Ruimte voor duurzaam initiatief

Start jij een duurzaam project voor je buurt? Dan is het goed om deze subsidie te bekijken. 

Zowel particulieren als organisaties kunnen deze subsidie aanvragen voor de voorbereiding van een complex duurzaam intiatief. Complex houdt in dat het noodzakelijk is tijdens de voorbereiding om technische, juridische, organisatorische of financiele haalbaardheid te toetsen. Een eventueel onderzoek naar het draagvlak onder belanghebbenden valt hier ook onder.

Subsidie: Ruimte voor duurzaam initiatief - projectvoorbereiding

Maatschappelijk initiatief voor verbinding en verbetering

Heb jij een goed idee voor de buurt? Een maatschappelijk initiatief waarmee je bewoners wilt verbinden en Amsterdam een stukje beter wil maken? Hier sluit de subsidie Integraal maatschappelijk initiatief goed bij aan. Het doel van deze regeling is om initiatieven mogelijk te maken die bijdragen aan meerdere maatschappelijke thema’s in de stad zoals duurzaamheid, armoede, groen in de stad en werkgelegenheid.

Subsidie Integraal maatschappelijk initiatief

Bewonersinitatieven voor je buurt, per stadsdeel

Organiseer jij een activiteit voor de buurt? Een leuke plantjesmarkt om de buurt te vergroenen? Of wil jij een regentonnenactie opzetten? Kijk dan bij jouw stadsdeel of jouw initiatief in aanmerking komt voor deze subsidie. 

Subsidie: Bewonersinitiatieven in het Centrum

In Amsterdam is er ook inhoudelijke begeleiding beschikbaar voor bewoners die hun buurt willen vergroenen. Bij vragen en ideeën over groen in de buurt en het begeleiden bij het opzetten van een groen buurtinitiatief kan Buurtgroen020 helpen! Wil jij direct een geveltuin aanvragen of een boomspiegel beheren? Ook dat kan én helpt mee Amsterdam te vergroenen en meer regenbestendig te maken.

Woon je stadsdeel West, Centrum of Slotermeer Noordoost? Meld je dan aan voor 'Tegels eruit, groen erin'. Dit initiatief helpt bewoners en bedrijven om jouw tuin groener en meer rainproof te maken.

Voor 'jouw' schoolplein

Amsterdamse Impuls Schoolpleinen primair onderwijs

Geef je les of heb je kinderen die spelen op een school met een versteend schoolplein? Attendeer jouw school op deze subsidieregeling.

Schoolbesturen kunnen ondersteuning krijgen bij het vergroenen en tegelijkertijd rainproof maken van hun plein. Dat geldt zowel voor pleinen die alleen toegankelijk zijn via de school als voor buitenpleinen die grenzen aan de openbare ruimte (waar meestal ook een hek omheen staat). Inspiratie nodig? Onder andere De Wereldboom en Laterna Magica gingen je voor.

Subsidie: Amsterdamse Impuls Schoolpleinen primair onderwijs - voor schoolbesturen

Ga aan de slag en help mee om jouw stad regenbestendig te maken! Kom je er zelf niet uit? Of wil je hulp bij een subsidieaanvraag neem dan contact op met de groenspecialisten bij jou in de buurt. 

En dit moet ook rainproof

Praat mee