De Tegelservice is terug!

Ook in 2023 wordt de Tegelservice georganiseerd door de gemeente Amsterdam en Amsterdam Rainproof. De data voor de tegelservice zijn bekend en kun je hieronder terugvinden! 

Ook in het voor- en najaar van 2023 organiseren we samen met de gemeente Amsterdam een tegelservice. Wil jij tuintegels vervangen voor bloemen, planten of misschien zelfs een mooie boom? Dit is hét moment. Vanaf 21 maart kun je de gewipte tegels aanmelden voor de Tegelservice, het formulier vind je via de knop ‘Aanmelden tegels’ hieronder. De tegels worden op de afgesproken dag opgehaald op de hoek van jouw straat. Dan kan jij genieten van een koelere tuin tijdens hete dagen én een groene tuin waar het regenwater beter wegloopt! Goed voor jezelf en voor de stad. 

Planning tegelservice 2023

Wanneer en waar mogen de tegels op straat?

Wanneer: De dag voor de ophaaldag kun je vanaf 16:00 uur de tegels buiten zetten. Dit kan tot 07:30 uur de volgende ochtend.
NB: Wegens het grote succes van de tegelservice kan het voorkomen dat niet alle tegels op de ophaaldag zelf kunnen worden opgehaald. De tegelservice komt dan de volgende dag opnieuw langs. Zijn de tegels de ochtend ná de ophaaldag voor 11.00 uur nog niet opgehaald? Dan horen wij het graag.

Waar
: Leg de tegels op de hoek van de straat, op de stoep. Zo dicht mogelijk tegen de straatkant. Zo kunnen de vrachtwagens met grijpers er goed bij. Geef het aantal tegels door én selecteer de ophaaldag. Geef de hoek van plaatsing door via het aanmeldformulier.

Let op: De tegels moeten vrij liggen op de hoek van de straat. Als er niet voldoende ruimte is voor een grote grijper om de tegels te verzamelen, kunnen de tegels helaas niet meegenomen worden. Ze mogen niet op afvalcontainers geplaatst worden. Als de weg is opengebroken, kun je geen tegels plaatsen in deze straat.

Tegels eruit en nu?

Tegels eruit is een goede start. Maar dan? Lees hier onze tips over een groene tuin. Benieuwd welke plantje het goed doet in de zon of juist schaduw? Bekijk beplanting natte tuin of beplanting droge tuin. Naast tegels eruit halen en planten plaatsen, kan je nog meer doen in je tuin om die klaar te maken voor hete dagen, hevige buien en langere droogtes. Hier staan alle maatregelen voor jouw tuin op een rij. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een regenton!

Waarom tegels vervangen voor groen?

Het klimaat verandert. Het wordt warmer en de regenbuien extremer. Minder tegels en dus meer groen in de stad brengt veel voordelen met zich mee. In een versteende stad blijft het lang(er) warm en kan het regenwater lastig de grond in zakken. Groen verkoelt en neemt water op. Bovendien geeft groen meer ruimte aan flora en fauna in de stad! Met deze service geeft de gemeente aan dat klimaatadaptatie van belang is, in de openbare ruimte én op privaat terrein. Wil je graag meer planten in de tuin, maar heb je hulp nodig met het verwijderen van tegels of advies? Kijk dan eens op onze pagina over hulp voor een groenere tuin, of bekijk wat onze partners voor jou kunnen betekenen.

Jouw tegels tellen mee voor het NK Tegelwippen!

Nederland kan groener! Ook Amsterdam gaat ook voor groen. Het NK Tegelwippen helpt hierbij. Wij strijden net als in 2020 en 2021 tegen Rotterdam. Hoewel elke gewipte tegel in Nederland al winst is, gaan we natuurlijk ook voor de overwinning op 010! Elke tegel die wij meenemen met de tegelservice, telt automatisch mee. Wip je nog meer tegels, geef ze dan zelf op.

Kijk op www.rainproof.nl/nk-tegelwippen voor meer informatie over deze competitie. Doe je mee?