Tegelservice 2020

Met de tegelservice haalt de gemeente jouw tuintegels op!

Tegels? Jazeker, minder tegels en meer groen in voor- en achtertuin biedt veel voordeel voor jou en de stad. De gemeente helpt daarom graag mee door jouw tegels op te halen. Wat begon met een pilot in verschillende buurten is uitgegroeid tot een 7-weekse tegelservice in de zomer van 2020. Elke week worden tegels in een ander stadsdeel opgehaald. Heb jij tegels in de tuin? Dan is dit hét moment om jouw tegels eruit te halen en de tuin groener te maken. Bekijk in de agenda wanneer de 7-weekse tegelservice in jouw stadsdeel is.

Waarom tegels eruit?

Omdat het klimaat verandert. Het wordt warmer en de regenbuien extremer. Minder tegels en dus meer groen in de stad brengt veel voordelen. In een versteende stad blijft het lang(er) warm en kan het regenwater lastig de grond in zakken. Groen verkoelt en neemt water op. Bovendien geeft groen meer ruimte aan flora en fauna in de stad! Met deze service geeft de gemeente aan dat klimaatadaptatie van belang is in de openbare ruimte én op privaat terrein.

Hoe werkt de tegelservice?

Wil jij tegels verwijderen en door de gemeente laten ophalen? Let dan op de datum van de service in jouw stadsdeel. Vul het aanmeldformulier in, dan kun jij jouw tegels (op zondag voorafgaand aan de ophaaldag), vanaf 16.00 uur op straat zetten. Tot uiterlijk 22.00 uur kun je jouw tegels aanmelden.

Let op: leg de tegels op de hoek van de straat op de stoep, niet tegen de gevel aan, maar tegen de straatkant. De tegels mogen niet op afvalcontainers geplaatst worden. Als jij hier rekening mee houdt, kunnen de vrachtwagens er goed bij. NB: We willen graag benadrukken om bij alles wat je doet, ook bij het plaatsen van de tegels bij de ophaalplekken, de RIVM-richtlijnen na te leven. 

Wanneer is jouw stadsdeel aan de beurt?

  • Maandag 27 juli 2020 – Stadsdeel Centrum
  • Maandag 3 augustus 2020 – Stadsdeel West
  • Maandag 10 augustus 2020 – Stadsdeel Zuid
  • Maandag 17 augustus 2020 – Stadsdeel Nieuw-West
  • Maandag 24 augustus 2020 – Stadsdeel Zuidoost
  • Maandag 31 augustus 2020 – Stadsdeel Oost
  • Maandag 7 september 2020 – Stadsdeel Noord (de binnenring)

Eerder zijn al pilots uitgevoerd in de volgende wijken:

  • 25 mei pilot tegelservice Rivierenbuurt: IJselbuurt & Rijnbuurt, Veluwebuurt & Kop Zuidas
  • 28 april pilot tegelservice Amsterdam Noord: Tuindorp Oostzaan Oost en West, Vogelbuurt Zuid
  • 23 april pilot tegelservice Oost: Indische Buurt West, Dapperbuurt

Win een regenton!

Iedereen die meedoet met de tegelservice, maakt kans op een regenton! We verloten er één in elk stadsdeel. Het enige wat jij daarvoor hoeft te doen, is in het aanmeldformulier de optie: ‘ja, ik maak graag kans op een regenton’ aanvinken. Een foto van jouw stapel tegels of het mooie resultaat delen op social media met #AmsterdamRainproof mag uiteraard altijd! Meld jouw tegels aan én geef een schatting van het aantal tegels dat opgehaald kan worden. Elke druppel telt!

Uw tegels tellen mee bij het NK Tegelwippen!

Elke tegel die deze zomer wordt verwijderd, kan het verschil maken in een leuke competitie. Het NK Tegelwippen, een strijdt tussen Amsterdam en Rotterdam! De tegels van de 7-weekse tegelservice worden meegeteld in de score voor Amsterdam. Kijk op NK Tegelwippen voor meer informatie.

Gezonde bodem voor het nieuwe groen

Weet jij al wat voor beplanting je gaat aanplanten op de plek van de tegels? Houd er in elk geval rekening mee dat een gezonde bodem nodig is om het groen goed te laten groeien. Kijk voor meer informatie naar de maatregel: ‘Gezonde bodem‘.

noord_collage_1_2