Primaire tabs

Schot deur

Tips om je gebouw rainproof te maken

Door

Redactie Rainproof

Gepubliceerd op

30 juli 2016

Meestal realiseer je je pas of jouw gebouw de regen buiten houdt, als er een hevige bui is gevallen. Maar je kan al van te voren je gebouw rainproof inrichten. Deze tips helpen je bij het beschermen van je gebouw tegen water en bieden je handvaten om het regenwater te benutten.  

Tip 1. Voorkom water in je kelder of souterrain

Een kelder of een souterrain ligt lager dan het straatniveau. Het regenwater kan zich voor de deur of het raam verzamelen en zo in deze ruimtes stromen. Het is daarom extra belangrijk dat de deuren, ramen en kozijnen waterdicht zijn. Je kan ook het instromende en vallende regenwater voor je souterrain of kelder opvangen en afvoeren via een gootje of tegenhouden via een drempel.

Zie voor meer uitleg: voorkom wateroverlast in souterrain.

Tip 2. Richt de kelder of souterrain waterbestendig in

Plaats je meubels minimaal 10 cm hoger dan de vloer, bijvoorbeeld door ze op wieltjes te plaatsen. Kies voor een vloer dat tijdelijk nat kan worden, zoals betonvloer, tegels of zeil. Zet kasten en andere meubels niet direct tegen de wand. Water dat langs de muur naar beneden stroomt raakt daarmee niet de objecten en het gaat vorming van schimmel tegen.

Tip 3. Voorkom terugloop van rioolwater via je wasbak, douche of de wc

Tijdens hevige buien kan de waterstand in de gemengde riolering snel stijgen, waardoor het water uit het riool via de afvoerbuizen zoals wasbakken, het bad, de douche of de wc je woning kan instromen. Het terugstromen van vuil rioolwater is op te lossen door het toepassen van een terugslagklep in je aansluitleiding  of het plaatsen van een pomp die is uitgerust met een beveiliging tegen terugstroming. Een gekwalificeerde loodgieter of installateur kan je hierover informeren.

Tip 4. Houd het regenwater tegen

Door hoger te bouwen, een drempel te plaatsen voor je deur of zelfs je huis op een verhoging te bouwen kun je voorkomen dat het water je huis binnen stroomt. Voor het tijdelijk tegenhouden van het water kan je zandzakken en schotten voor openingen in en om het huis plaatsen. Een voorbeeld product van een schot is de waterstopper, die zonder installatieproblemen tijdelijk in de deuropening geplaatst kan worden.

Tip 5. Voorkom verstopte afvoer van het dak

Water dat op het dak valt, stroomt via de regenpijp naar het riool. Als deze afvoer niet goed werkt, kun je wateroverlast krijgen. Controleer of  je regenpijp goed bevestigd is aan de dakgoot en zorg ervoor dat je dakgoot vrij is van bladeren en ander vuil. Om verstopping te voorkomen, kan je een bladvanger in de regenpijp plaatsen. Het plaatsen van noodoverlopen op het dak helpt ook bij extreme regen. En aan de onderkant van een regenpijp kan je ook een ontlastputje plaatsen, zodat water vrij weg kan stromen als het riool de afvoer niet aan kan.

Tip 6. Hoog is droog! Waardevolle spullen en installaties hoog

Een laag water in je gebouw kan veel schade aanrichten aan je spullen. Zorg ervoor dat je waardevolle spullen, zoals fotoboeken, laptops en schilderijen hoog legt. De stroom valt uit zodra het water in contact komt met elektriciteit. Zorg ervoor dat je meterkast en stopcontacten hoog worden opgehangen. 

Tip 7. Verzekeren voor waterschade

Zorg ervoor dat u verzekerd bent voor waterschade. Er wordt onderscheid gemaakt tussen waterschade in huis door overstroming van straten en waterschade door openstaande ramen en/of achterstallig onderhoud. Als door overstroming van straten water het huis binnenloopt dan valt dat meestal onder de dekking van de opstalverzekering en inboedelverzekering.

Tip 8. Inrichting van de tuin

Zorg ervoor dat de regen die in de tuin valt niet via bijvoorbeeld een terras afloopt richting je huis. Lees voor meer tips voor het rainproof inrichten van je tuin.

Tip 9. Maak daken en muren waterdicht

Veel overlast ontstaat door lekkende daken en muren. Controleer regelmatig de dakbedekking op slechte plekken, loszittende dakpannen of lood.  Het waterdicht maken van muren, vloeren en kelders is professioneel werk, dus laat je adviseren door een professionele bouwkundig adviseur.

Tip 10. Gebruik het regenwater, het is gratis!

Door het regenwater dat valt op je dak of in je tuin op te vangen, kun je het benutten. Zie voor tips en de mogelijkheden:

Tip 11. Hoe hoog staat mijn gebouw ten opzichte van mijn omgeving?

Water stroomt altijd naar het laagste punt. Het is belangrijk dat je kijkt naar je omgeving en weet of jij je op het laagste punt bevindt. Ligt jouw straat lager dan de buurt? Wat is de ligging van jouw gebouw in de straat? Is het bouwpeil op jouw perceel op gelijke hoogte met de omgeving? Praat met bewoners die al jaren in de buurt wonen en vraag hen of zij ooit te maken hebben gehad met wateroverlast. Daarnaast kun je het bouwpeil van je huis opvragen. De viewer van het hoogtebestand geeft inzicht in de hoogteligging van jouw gebouw en buurt.   

Wat denk jij?

Bij het indienen van dit fomulier gaat u akkoord met het privacybeleid van Mollom.

Dit gaat over een rainproof

GebouwGebouw

Labels

Category: 

En dit moet ook rainproof

Praat mee