Primaire tabs

Straat-geveltuintje

Tips om je straat rainproof te maken

Door

Redactie Rainproof

Gepubliceerd op

30 december 2018

Hoewel de gemeente de openbare ruimte beheert, kun jij als bewoner ook een bijdrage leveren aan het rainproof maken van je straat. Met deze tips voorkom je dat water vanaf de straat je huis inloopt.

Tip 1: Veeg geen vuil in de put

Als je de stoep veegt, let dan op dat het vuil niet in de straatkolk komt. Zo voorkom je dat de put verstopt raakt en kan het regenwater verdwijnen. De straatkolk is de put die naar het riool toe leidt. Deze bevindt zich meestal in de stoeprand.

Tip 2: Veeg bladeren voor de putten weg

Wanneer er bladeren of straatvuil voor de straatkolk liggen, kan het regenwater niet weglopen. De put zelf hoeft dan niet verstopt te zijn, maar werkt hierdoor wel slechter. Veeg met een bezem de bladeren opzij zodat het water weer weg kan stromen. Zo draag je bij aan een betere regenwaterafvoer in jouw straat.

Tip 3: Meld terugkerende plassen

Plassen water op straat tijdens of vlak na een forse regenbui zijn normaal. Het duurt even voordat het water via de riolering wegloopt. Ontstaat er steeds op dezelfde plek in de straat een plas water of blijft het water langer staan? Dan kan het zijn dat de put verstopt is of de straat verzakt. Bel in dat geval Waternet en doe een melding via 0900 9394.

Tip 4: Maak geen golven

Pas je snelheid aan en rijd langzaam als er water op straat staat na hevige regen. Met een te hoge snelheid ontstaan er watergolven, waarbij het water het huis kan instromen.

Tip 5: Maak een foto van wateroverlast

Is je straat veranderd in een kleine rivier? Maak dan een foto van het water op straat, vermeld de locatie en stuur de foto naar ons. Deze foto’s kunnen wij goed gebruiken om informatie te verzamelen over waar het regenwater heen stroomt.

Tip 6: Laat je horen bij veranderingen in de straat

Als je straat opnieuw wordt ingericht, informeer dan bij de gemeente of ze rekening houden met hevige regen. Iedere buurt in Amsterdam heeft een buurtcoördinator (participatiemakelaar), hij of zij is het aanspreekpunt van de gemeente. Op de website van jouw stadsdeel kun je vinden wie dat is voor jouw straat.

Door deze tips op te volgen draag jij bij aan een betere regenwaterafvoer in jouw straat en voorkom je waterinfiltratie in je huis. Bekijk ook eens de maatregelen voor een rainproof straat en kijk wat je nog meer kunt toepassen in jouw straat. Zo zorgen we met zijn allen voor meer regenbestendige straten in Amsterdam.

Wat denk jij?

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Reacties

Op de grasvelden langs het Meerwaldtpad in Amsterdam Slotermeer staan na regen vaak vele vierkante meters langdurig onder water. Dit speelt al vele jaren.  Op de Burg. Fockstraat ter hoogte van nr 49 staan bij regen enorm grote en diepe plassen op rijbaan en parkeerstrook. Hier is de afvoer duidelijk en al lange tijd heel slecht.

Arnold Paalvast (niet gecontroleerd) replied on

Wij wonen op de hoofdweg 55 in Amsterdam en hebben bij regen een zeer grote plas voor donze deur die zeker een 5 huizen breed is.graag zouden wij dit goed willen aanpakken samen met de gemeente en waternet. Het aanleggen van een voortuin lijkt mij een goede oplossing en na mijn inzien is het loskoppelen van de hwa ook een optie. Is hier enige hulp en of samen werking tussen u en de buurt mogelijk? Hoop van u te horen.

Met vriendelijke groet

Remco Sandifort

R.Sandifort (niet gecontroleerd) replied on

Beste Remco,

Wij kunnen zeker met je meekijken naar de specifieke situatie. Zou je ons een mail kunnen sturen met jouw contactgegevens (e-mail en telefoonnummer)? Dan kunnen we contact opnemen en bekijken wat we kunnen betekenen. Ons e-mailadres: info @ rainproof.nl

Met vriendelijke groet, het Rainproof team 

Amsterdam rainproof (niet gecontroleerd) replied on

Dit gaat over een rainproof

StraatStraat

Labels

Category: 

En dit moet ook rainproof

Praat mee