Primaire tabs

 • Home
 • Tuin
 • Tips voor een regenbestendige tuin
Regenpijp_vijver

Tips voor een regenbestendige tuin

Door

Redactie Rainproof

Gepubliceerd op

1 februari 2020

Een regenbestendige tuin vermindert niet alleen de kans op wateroverlast, maar vergroot ook de biodiversiteit en de aantrekkelijkheid van je tuin.

Voordelen van het tijdelijk opvangen van regenwater zijn:

 • Door regenwater op te vangen en te gebruiken bespaar je kostbaar drinkwater.
 • Het voorkomt onnodige belasting van het riool.
 • Het voorkomt dat het gevallen regenwater richting je huis stroomt.
 • Regenwater is een natuurlijke aanvulling van het grondwater.

Benieuwd hoe je jouw tuin kunt omtoveren tot een ware regentuin? Kijk ook eens naar de tuinmaatregelen en de infographic tuin

Tip 1: Vang regenwater van het dak op

Er zijn talloze mogelijkheden om regenwater op je dak op te vangen en de afvoer van het water te vertragen. Kijk ook op de pagina 'hoe maak ik mijn dak rainproof'.

Om te voorkomen dat het regenwater via de regenpijp naar het (tijdens extreme regenbuien overbelaste) riool afgevoerd wordt, kun je de regenpijp afkoppelen. Dit kan heel simpel door een stuk uit de regenpijp te zagen. De buis die in de grond achterblijft kun je met een deksel afsluiten. Met een bocht aan de onderkant van de regenpijp zorg je ervoor dat het water uit de regenpijp niet te dicht bij de muur komt. Let op dat het water niet richting je huis stroomt. Een mooie oplossing voor het afkoppelen van de regenpijp is de afkoppelsteen. Het water kan dan op een goede manier van je huis af stromen naar een plek waar je het water (tijdelijk) op kunt slaan, bijvoorbeeld een verlaagd deel in de tuin of een vijver.

Tip 2: Sla regenwater op voor gebruik

Regenwater opvangen voor gebruik kan heel gemakkelijk door het installeren van een regenton. Deze zijn er in vele verschillende soorten, maten, kleuren en prijsklassen. Een kraantje aan de onderkant en een overstortmogelijkheid zodra de regenton vol is, zijn handige functies. Kijk op onze uitvoeringspagina voor tips en video's over het aansluiten van een regenton. 

Een andere manier is het installeren van een boven- of ondergrondse opslagtank met gebruiksinstallatie, zodat je het gratis water kunt gebruiken om bijvoorbeeld het toilet mee te spoelen. Er bestaan regenwatergebruikssytemen

Minder complex is het gebruik van een regenwaterpomp of dompelpomp. Hiermee kun je het opgeslagen water oppompen vanuit je (ondergrondse) tank of regenton en bijvoorbeeld gebruiken om je tuin te besproeien.

Tip 3: Weet hoeveel regenwater je tuin aankan

De ondergrond van je tuin is niet overal gelijk. Regenwater kan niet altijd makkelijk de bodem in. Deze eenvoudige test kun je zelf in je achtertuin toepassen (bron: waterbewust.nl). Daarnaast is het belangrijk om te checken of de grondwaterstand niet te hoog is. Hoe hoger de grondwaterstand, hoe minder ruimte in de bodem om regenwater op te slaan. Waternet heeft op hun website een pagina met geüpdatete metingen van de grondwaterstanden in Amsterdam en omgeving. 

Tip 4: Tegel eruit, plant erin

Tegels of andere verharding in de tuin wordt vaak als praktisch en onderhoudsvriendelijk gezien (alhoewel dat heel erg meevalt ten opzichte van groen), maar deze verharding zorgt er ook voor dat het water niet in de grond kan wegzakken en te snel afstroomt naar het riool. Minimaliseer daarom, waar mogelijk, het verhard oppervlak. Mocht je toch een gedeelte van de tuin willen verharden, denk dan eens aan de volgende oplossingen:

 • Houd een verhouding van 40/60% verharding en groen aan.
 • Gebruik waterpasserende verhardingsmaterialen.
 • Maak gebruik van een brede voeg tussen de stenen. Hierdoor kan het water ook tussen de verharding door in de grond zakken.
 • Let er met de aanleg van de verharding op welke kant je het regenwater laat afstromen. Het afstromen richting een vijver of verlaging in de tuin is verstandig. En natuurlijk niet naar de buren! 

Tip 5: Zorg voor reliëf in je tuin

In een tuin met reliëf kan zonder hinder tijdelijk water geborgen worden in de lager gelegen delen. De hoger gelegen delen van de tuin blijven dan droog na zware regenbuien. Lees meer over de maatregel reliëf in je tuin.

Tip 6: Maak een tijdelijke wateropslag

Maak bijvoorbeeld een vijver waarin het waterpeil een aantal centimeters kan stijgen. Een andere mogelijkheid is het aanleggen van een verlaging of wadi in de tuin. Wanneer het regenwater hierheen gestuurd wordt, loopt de verlaging vanzelf vol en wordt het een natuurlijke (tijdelijke) vijver.

Daarnaast kunnen ondergrondse infiltratiekratten, harde halfverharding of holle ruimtes onder het terras oplossingen bieden. Doe worteldoek om de infiltratiekratten om te voorkomen dat er zand in loopt. Een vuistregel voor de omvang van de kratten is: 20 liter inhoud per vierkante meter (dak)oppervlak.

Tip 7: Gebruik watervaste planten

Niet alle planten kunnen even goed tegen nattigheid. Denk daarom goed na over de plantensoorten die je wilt gebruiken in het nattere gedeelte van je tuin. Laat je informeren door een rainproof hovenier welke beplanting je het beste in jouw Amsterdamse tuin kan planten. 

Wat denk jij?

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Reacties

Goed verhaal. Reliëf heeft mijn tuin zeker, met als gevolg dat na een forse regenbui het diepste punt onder water staat. Iemand gaf me de tip om daar met de grondboor een gat van een meter diep te boren en dat te vullen met grind. Eens kijkien of dat werkt. 

G. Gonggrijp (niet gecontroleerd) replied on

Waarom krijgt "iemand" een vergunning  in Amsterdam  om een 6 meter diepe achtertuin geheel van tegels te voorzien of een uitbouw te maken van 4 meter!Terwijl de gemeente groene binnentuinen als beleid heeft ?

F. Markx-Veldhuijzen (niet gecontroleerd) replied on

Het maken van een grindkoffer zou in dit geval zeker kunnen werken.

Voor een optimaal effect zou ik het gegraven gat, voor je er grind in gooit, bekleden met vliesdoek.  Dek na het storten  ook de bovenkant af met het doek om hier vervolgens nog een laagje grind overheen te leggen. Het doek zorgt er voor dat er geen zand, en ander afval, tussen het grind slibt en het zo maximale ruimte voor het water behoud.

Pas altijd op voor de grondwaterstand in je tuin, een gat dieper dan de grondwaterstand zal geen water op slaan en heeft dus geen nut.

Succes!

Mirko (niet gecontroleerd) replied on

goede tips maar toch geen goede tips

tigo (niet gecontroleerd) replied on

Wat een creatieve tips voor het gebruiken van al de Nederlandse regen - ik ontdekte dit artikel omdat ik research aan het doen was naar winteruinen, om nog tips toe te voegen bij mijn artikel over tuinen in de winter. Als ik het advies overneem zal ik verwijzen naar jullie regenbestendige tips. Ik denk dat veel mensen zich niet bewust zijn hoe ze van "slecht"weer een deugd kunnen maken ;)

Bibi (niet gecontroleerd) replied on

Dag Bibi,
Leuk dat je onze tips hebt gebruikt. En wat een interessant artikel heb je geschreven.

Redactie Amster... (niet gecontroleerd) replied on

Ik ben eigenaar van het tuinblog tuinhappy.nl en zeer groot voorstander van het watervriendelijk maken van de tuin. Ik heb hier een blog over geschreven, lees het gerust en deel het. Met elk tuintje maken we meters. http://tuinhappy.nl/watervriendelijke-tuin/

 

Elly - tuinblog... (niet gecontroleerd) replied on

Wat een leuke blog Elly. Elke druppel/tuin telt!

Redactie Amster... (niet gecontroleerd) replied on

Voor aanbouw, serre, veranda, schuur: die kun je gemakkelijk afkoppelen van het riool. Plaats er een regenton. Onderin zit een aftapkraantje en daaraan koppel je een tuinslang die je de tuin in leidt(kan via splitsing-koppelingen naar meerdere plekken) waardoor je het water langzaam de tuin in laat lopen. Bij hevige regenval zal de ton zich toch mogelijk helemaal vullen (via het kraantje gaat het water geleidelijker de tuin in) en is het dus handig om aan de bovenzijde een overstort te maken. Deze kun je ook nog gespreid via een goot met gaatjes de tuin in leiden (een goot met gaatjes kun je ook gebruiken als de afvoer alleen helemaal onderaan bereikbaar is, bv. met een inbouw regenpijp). Werkt bij mij al jaren prima. Bij verwachte langere droogte kun je het kraantje onder dichtdraaien en heb je waterreservoirs. Plaats een zo groot mogelijke regenton(nen).

Mari Kapteijns (niet gecontroleerd) replied on

Goed idee ik ben voor

Angela Joy (niet gecontroleerd) replied on

Ik wil graag een tip geven. Om Aqua Blocks te gaan gebruiken. Het is handig zelf te gebruiken en te installeren. Het zijn grote gratten die je in de grond inbouwd die het overtollig water opslaan en die ervoor zorgen dat je het overtollig water later kan teruggeven aan de omgeving. daarbij een goede kwaliteit en gaat jaren mee.

Heerenveen (niet gecontroleerd) replied on

Beste,

Dankjewel voor de tip! Goed om te horen dat Aqua Blocks naar wens werken. Wij plaatsen het product graag op de juiste plaats op onze website. Daarvoor zijn we benieuwd of jullie voorbeelden hebben in Amsterdam? We horen het graag!

Vriendelijke groet,
Lotte 

Amsterdam Rainproof

 

afbeelding van Lotte Lalleman Lotte Lalleman replied on

Dit gaat over een rainproof

TuinTuin

Labels

Category: 

En dit moet ook rainproof

Praat mee