Primaire tabs

 • Home
 • Tuin
 • Tips voor een regenbestendige tuin
Regenpijp_vijver

Tips voor een regenbestendige tuin

Door

Redactie Rainproof

Gepubliceerd op

1 februari 2018

Een regenbestendige tuin vermindert niet alleen de kans op wateroverlast, maar vergroot ook de biodiversiteit en de aantrekkelijkheid van je tuin.

Voordelen van het tijdelijk opvangen van regenwater zijn:

 • Door regenwater op te vangen en te gebruiken bespaar je kostbaar drinkwater.
 • Het voorkomt onnodige belasting van het riool.
 • Voorkomen dat het gevallen regenwater richting je huis stroomt.
 • Regenwater is een natuurlijke aanvulling van het grondwater.

Benieuwd hoe je jouw tuin kunt omtoveren tot een ware regentuin? Kijk ook eens naar de tuin maatregelen en de infographic tuin

Tip 1: Gebruik regenwater van het dak

Er zijn talloze mogelijkheden om regenwater op je dak op te vangen en de afvoer van het water te vertragen. Kijk ook op de pagina hoe maak ik mijn dak rainproof.

Om te voorkomen dat het regenwater via de regenpijp naar het (tijdens extreme regenbuien overbelaste) riool afgevoerd wordt, kun je de regenpijp afkoppelen. Dit kan heel simpel door een stuk uit de regenpijp te zagen. De buis die in de grond achterblijft kun je met een deksel afsluiten.  Met een bocht aan de onderkant van de regenpijp zorg je ervoor dat het water uit de regenpijp niet te dicht bij de muur komt. Let op dat het water niet richting je huis stroomt. Een mooie oplossing voor het afkoppelen van de regenpijp is de afkoppelsteen. Het water kan dan op een goede manier van je huis af stromen naar een plek waar je het water (tijdelijk) op kunt slaan, bijvoorbeeld een laagte in de tuin of een vijver.

Op de website van Ik leef met water vind je meer tips voor het realiseren van een gescheiden wateropvang.

Tip 2: Sla regenwater op voor hergebruik

Regenwater opvangen voor hergebruik kan heel gemakkelijk door het installeren van een regenton. Deze zijn er in vele verschillende soorten, maten, kleuren en prijsklassen. Een kraantje aan de onderkant en een overstortmogelijkheid zodra de regenton vol is, zijn handige functies. Het aansluiten van een regenton kan volgens het volgende het stappenplan (bron: Karwei). 

Een andere manier is het installeren van een boven- of ondergrondse opslagtank met hergebruikinstallatie, zodat je het gratis water kunt hergebruiken om bijvoorbeeld het toilet mee te spoelen. Er bestaan regenwatergebruikssytemen

Minder complex is het gebruik van een regenwaterpomp of dompelpomp. Hiermee kun je het opgeslagen water oppompen vanuit je (ondergrondse) tank of regenton en bijvoorbeeld gebruiken om je tuin te besproeien.

Tip 3: Weet hoeveel regenwater je tuin aankan

De ondergrond van je tuin is niet overal gelijk. Regenwater kan niet altijd makkelijk de bodem in. Deze eenvoudige test kun je zelf in je achtertuin toepassen (bron: waterbewust.nl).
Daarnaast is het belangrijk om te checken of de grondwaterstand hoog is. Hoe hoger de grondwaterstand, hoe minder ruimte in de bodem om regenwater op te slaan. Check de site met grondwaterstanden, om te bekijken hoe hoog je grondwaterstand is. (bron: Waternet).   

Een vuistregel voor de hoeveelheid water die je in tuin kwijt kunt is: voor elke vierkante meter dakoppervlak heb je een halve vierkante meter tuinoppervlak nodig (bron: Ik leef met water).

Tip 4: Tegel eruit, plant erin

Tegels of andere verharding in de tuin is praktisch en onderhoudsvriendelijk. Maar deze verharding zorgt er ook voor dat het water niet in de grond kan wegzakken en te snel afstroomt naar het riool.

Minimaliseer daarom, waar mogelijk, het verhard oppervlak. Mocht je toch een gedeelte van de tuin willen verharden, denk dan eens aan de volgende oplossingen:

 • Houd een verhouding van 40/60% verharding en groen aan.
 • Gebruik waterpasserende verhardingsmaterialen.
 • Maak gebruik van een brede voeg tussen de stenen. Hierdoor kan het water ook tussen de verharding door in de grond zakken.
 • Let er met de aanleg van de verharding op welke kant je het regenwater laat afstromen. Het afstromen richting een vijver of een laagte in de tuin is verstandig. En natuurlijk niet naar de buren. 

Tip 5: Zorg voor relief in je tuin

In een tuin met reliëf kan zonder hinder tijdelijk water geborgen worden in de lager gelegen delen; de hoger gelegen delen van de tuin blijven dan droog na zware regenbuien. Lees meer over de maatregel relief in je tuin.

Tip 6: Maak een tijdelijke wateropslag

Maak bijvoorbeeld een vijver waarin het waterpeil een aantal centimeters kan stijgen. Een andere mogelijkheid is het aanleggen van laagtes, of wadi’s, in de tuin. Wanneer het regenwater hierheen gestuurd wordt, loopt de laagte vanzelf vol en wordt het een natuurlijke vijver.

Daarnaast kunnen ondergrondse infiltratiekratten, harde-halfverharding of holle ruimtes onder het terras oplossingen bieden. Doe worteldoek om de infiltratiekratten om te voorkomen dat er zand in loopt. Een vuistregel voor de omvang van de kratten is: 20 liter inhoud per vierkante meter (dak)oppervlak.

Tip 6: Gebruik watervaste planten

Niet alle planten kunnen even goed tegen nattigheid. Denk daarom goed na over de plantensoorten die je wilt gebruiken in het nattere gedeelte van je tuin. Hier staat een lijstje van planten die goed met water om kunnen gaan. Laat je informeren door een rainproof hovenier welke beplanting je het beste in jouw Amsterdamse tuin kan planten. 

Wat denk jij?

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Reacties

Goed verhaal. Reliëf heeft mijn tuin zeker, met als gevolg dat na een forse regenbui het diepste punt onder water staat. Iemand gaf me de tip om daar met de grondboor een gat van een meter diep te boren en dat te vullen met grind. Eens kijkien of dat werkt. 

G. Gonggrijp (niet gecontroleerd) replied on

Waarom krijgt "iemand" een vergunning  in Amsterdam  om een 6 meter diepe achtertuin geheel van tegels te voorzien of een uitbouw te maken van 4 meter!Terwijl de gemeente groene binnentuinen als beleid heeft ?

F. Markx-Veldhuijzen (niet gecontroleerd) replied on

Het maken van een grindkoffer zou in dit geval zeker kunnen werken.

Voor een optimaal effect zou ik het gegraven gat, voor je er grind in gooit, bekleden met vliesdoek.  Dek na het storten  ook de bovenkant af met het doek om hier vervolgens nog een laagje grind overheen te leggen. Het doek zorgt er voor dat er geen zand, en ander afval, tussen het grind slibt en het zo maximale ruimte voor het water behoud.

Pas altijd op voor de grondwaterstand in je tuin, een gat dieper dan de grondwaterstand zal geen water op slaan en heeft dus geen nut.

Succes!

Mirko (niet gecontroleerd) replied on

goede tips maar toch geen goede tips

tigo (niet gecontroleerd) replied on

Wat een creatieve tips voor het gebruiken van al de Nederlandse regen - ik ontdekte dit artikel omdat ik research aan het doen was naar winteruinen, om nog tips toe te voegen bij mijn artikel over tuinen in de winter. Als ik het advies overneem zal ik verwijzen naar jullie regenbestendige tips. Ik denk dat veel mensen zich niet bewust zijn hoe ze van "slecht"weer een deugd kunnen maken ;)

Bibi (niet gecontroleerd) replied on

Dag Bibi,
Leuk dat je onze tips hebt gebruikt. En wat een interessant artikel heb je geschreven.

Redactie Amster... (niet gecontroleerd) replied on

Ik ben eigenaar van het tuinblog tuinhappy.nl en zeer groot voorstander van het watervriendelijk maken van de tuin. Ik heb hier een blog over geschreven, lees het gerust en deel het. Met elk tuintje maken we meters. http://tuinhappy.nl/watervriendelijke-tuin/

 

Elly - tuinblog... (niet gecontroleerd) replied on

Wat een leuke blog Elly. Elke druppel/tuin telt!

Redactie Amster... (niet gecontroleerd) replied on

Dit gaat over een rainproof

TuinTuin

Labels

Category: 

En dit moet ook rainproof

Praat mee