Primaire tabs

westerpark_water_cecile_obertop

Tips voor rainproof parken

Door

Redactie Rainproof

Gepubliceerd op

30 december 2015

Stadsparken zoals het Vondelpark, Westerpark, Oosterpark, Erasmuspark en vele andere parken staan prachtig omschreven in de Parken Atlas. Doordat elk park zijn eigen kenmerken heeft, verschillen de mogelijkheden om het park regenbestendig te maken. Hieronder vind je een aantal algemene tips voor de Amsterdammer.

Tip 1: Accepteer water in het park

Het is natuurlijk heel vervelend als je door het park wilt wandelen of hardlopen en het tijdelijk onder water staat. Maar wanneer je bedenkt dat al dat water ook voor schade bij huizen had kunnen zorgen, valt de hinder nog wel mee. Acceptatie van deze hinder zorgt voor meer ruimte voor regenwater.

Tip 2: Houd parken schoon

Mocht het nodig zijn om het park tijdelijk onder water te zetten, dan is het beter als het park schoon is. Zwerfvuil wordt door het water meegenomen en over het park verspreid. Op die manier kan het de bodem verontreinigen en bloemen en planten aantasten. Een schoon park is een mooi park.

Tip 3: Praat mee over veranderingen aan het park

Als er werkzaamheden aan jouw park gepland worden (bijvoorbeeld een nieuwe inrichting, nieuwe bestrating of nieuwe riolering), informeer dan bij de gemeente of ze ook rekening houden met regenwater. Als omwonende weet je vaak beter waar wateroverlast zich voordoet en hoe het opgelost zou kunnen worden. Deze kennis helpt om de stad stukje bij beetje regenbestendig te maken.

Met behulp van deze tips kun je bijdragen aan waterbestendige parken in Amsterdam. Wil je nog meer weten over hoe je voor een betere regenwaterafvoer in stadsparken kunt zorgen? Kijk dan ook eens naar de maatregelen voor een rainproof park.

Wat denk jij?

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Reacties

Veel parken hebben een overvloed aan gras en minder dichte begroeiing. Hogere begroeiing houd bij hete dagen zonlicht tegen en gebruikt het voor fotosynthese. Ook kan het veel meer water opnemen dan lage planten zoals grassen.

Meer hoge begroeiing (bomen en dichte struiken) zouden hittestress en wateroverlast deels kunnen oplossen.

B. Alma (niet gecontroleerd) replied on

Dag B. Alma,

Bedankt voor je reactie, je hebt helemaal gelijk! En voor meer informatie over beplanting, zie de maatregel 'Beplanting' in onze toolbox!

Douwe de Voogt replied on

Dit gaat over een rainproof

Labels

Category: 

En dit moet ook rainproof

Praat mee