Tipsdak

Maatregel

Met een groen dak leg je een laag begroeiing op je normale dak.

Verhaal

Erik is graag in de tuin aan het werk. In zijn tuin heeft hij meerdere regenbestendige maatregelen getroffen.

Verhaal

Maaike heeft een heel bijzondere maatregel op haar dak! Oorspronkelijk is de maatregel bedoeld ter verkoeling, maar met regenwateropvang als bijkomende functie. Welke maatregel dat is?

Tip
Het regent vaker harder en niet alle daken kunnen deze grote hoeveelheden regen aan. Bereid je daarom voor en voorkom lekkages.
Tip

De infographic geeft in 1 overzicht welke concrete maatregelen je als bewoner of professional kan toepassen om overlast van regen te voorkomen of om ermee om te gaan.

Verhaal
Deze vijver bovenop de parkeergarage van het Artemis Dutch Design Hotel kan niet alleen veel regenwater opvangen, maar is ook nog eens mooi om te zien.
Tip
Het dak is bij uitstek een plek om tijdelijk regenwater op te vangen. Maar wat komt er allemaal bij kijken bij het maken van een waterdak of een groen dak? Deze tips kunnen je hierbij helpen.
Verhaal
Het Polderdak Zuidas is een mooie, groene daktuin en fungeert tegelijkertijd als dynamische waterberging. Eline Kik van Green Business Club Zuidas en Sacha Stolp van Amsterdam Rooftop Solutions vertellen over het realiseren van het innovatieve Polderdak.
Maatregel
Door regenpijpen bij gebouwen af te koppelen van het riool, wordt het rioolstelsel ontlast. Ook kan het regenwater wegzakken en het grondwater aanvullen.
Maatregel
Bij waterdaken blijft het regenwater tijdelijk op het dak staan. Het water wordt vertraagd afgevoerd door een geknepen (versmalde) afvoer, zodat er uiteindelijk voor een volgende bui weer genoeg opslagcapaciteit is.
Maatregel
Extensieve groene daken hebben een dunne substraatlaag en een sedumbegroeiing, eventueel aangevuld met kruiden en grassen. Ze bieden capaciteit voor regenwaterbuffering, beperken de opwarming van het dak, en zijn prettig om naar te kijken.
Maatregel
Een polderdak is een groen dak met onder de groene laag een extra laag om regenwater vast te houden. Dit water wordt gecontroleerd afgevoerd voordat er weer een regenbui aankomt, waardoor de belasting op het riool kan worden verminderd tijdens een extreme regenbui.