Tipsgebouw

Maatregel

Met een groen dak leg je een laag begroeiing op je normale dak.

Tip
Meestal realiseer je je pas of jouw gebouw de regen buiten houdt, als er een hevige bui is gevallen. Maar je kan al van te voren je gebouw rainproof inrichten. Deze tips helpen je bij het beschermen van je gebouw tegen water en bieden je handvatten om het regenwater te benutten.
Tip
Je kan preventieve maatregelen nemen om je gebouw en de inrichting rainproof maken. Deze tips helpen je bij het beschermen van bestaand cultureel erfgoed en haar collectie tegen regenwater.
Verhaal
Intratuin Amsterdam vangt genoeg regenwater op om al hun planten van water te voorzien. De twee grote watersilo's kunnen in totaal 210.000 liter regenwater vasthouden: beter voor de planten en beter voor de stad.
Tip

De infographic geeft in 1 overzicht welke concrete maatregelen je als bewoner of professional kan toepassen om overlast van regen te voorkomen of om ermee om te gaan. Jouw gebouw rainproof maken? Zo doe je dat! 

Verhaal
Het zal je maar gebeuren, een souterrain vol water, ronddrijvende boeken, doorweekte vloerbedekking en kasten die instorten. Het overkwam Marleen Doodkorte twee keer. Nu heeft ze haar huis rainproof gemaakt.
Maatregel
De regenton is één van de meest eenvoudige manieren om regenwater te benutten. Door de regenton aan te sluiten op een regenpijp vang je regenwater op om te gebruiken.
Verhaal
Op een voormalig industrieterrein in Amsterdam-Noord worden energiezuinige en rainproof woningen gebouwd. Zelfbouwer en kwartiermaker Frank Alsema wil geen druppel regenwater verspillen.
Maatregel
Gebouwen op opgehoogde grond of op palen zijn minder kwetsbaar voor wateroverlast. Gebouwen kunnen op palen of op een verhoging van grond, zoals de traditionele terp, worden neergezet.
Maatregel
Door regenpijpen bij gebouwen af te koppelen van het riool, wordt het rioolstelsel ontlast. Ook kan het regenwater wegzakken en het grondwater aanvullen.
Maatregel
Bij waterdaken blijft het regenwater tijdelijk op het dak staan. Het water wordt vertraagd afgevoerd door een geknepen (versmalde) afvoer, zodat er uiteindelijk voor een volgende bui weer genoeg opslagcapaciteit is.
Maatregel
Regenwater kan ook onder gebouwen opgevangen worden. Een voorbeeld hiervan is het hoofdkantoor van Waternet in Amsterdam, waar een vijver onder het gebouw is aangelegd.