Tegeltips

Gepubliseerd op:
7 april 2022

Wil jij tegels vervangen voor planten? Hoe pak je dat nou aan? Hoe begin je? Wat kun je met de tegels doen? We leggen het je uit. In Amsterdam helpt de gemeente mee, door de tegels bij jou thuis op te halen. Bij jou op de hoek van de straat om precies te zijn. Wekelijks komt een tegelservice in een ander stadsdeel tegels ophalen. Zo hoef je er niet zelf mee naar een centraal afhaalpunt toe.

Van tegel tot…

De tegels, opgehaald door de tegelservice, worden verwerkt tot grondstof. Hier kunnen nieuwe materialen van gemaakt worden. Ook op andere manieren kunnen tegels hergebruikt worden. In 2021 zijn ruim vier vrachtwagens aan tegels gerecycled en gebruikt als basis voor  halfpipes en ramps in een skatepark in Zuidoost. Zelf in de tuin hergebruiken kan ook. Wat dacht je van een stapelmuurtje of een border van tegels? Deze muurtjes bieden ook nog eens ruimte aan vele soorten insecten.

Bekijk hoe jouw tegels tot grondstof worden gemaakt, door Rutte Groep.

Hoe te beginnen?

Tegels verwijderen is soms nog lastig ook. Hoe maak je nou dat beginnetje? Begin met scheppen, wrikken en wippen. Ralph van Tegels eruit, groen erin! legt ons precies uit hoe je begint met het wippen van tegels.

Bron: Tegels eruit, groen erin!

Wat te doen met het zand

Bij het vergroenen van de tuin krijg je ook te maken met het vervangen van zand voor voedzame aarde. Wist je dat je dit zand (grotendeels) ook kan hergebruiken? Meng het vrijgekomen zand met verse teelaarde voor een luchtige, waterdoorlatende bodem. Het overige zand kan onder het resterende terras weggewerkt worden. Wil je nog meer tips over wat je met het zand onder de tegels kan doen? Bekijk de tips van GroeneBuurten.

Katten weren? Dat kan met de volgende tips

Wil jij je tuin vergroenen, maar wil je voorkomen dat jouw tuin wordt gezien als openbaar kattentoilet? Houd dan rekening met de volgende tips. Katten poepen het liefst op plekken waar ze hun drollen goed kunnen begraven. Je kan dus helemaal los gaan met mooie bodembedekkers. Zo voorkom je plekken met losse aarde waar katten makkelijk kunnen graven. Ook zijn er planten die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel. Op Milieucentraal staan nog meer tips om je tuin zo onaantrekkelijk mogelijk in te richten voor katten.