Tips om je buurt rainproof te maken

Gepubliseerd op:
30 december 2015

Een buurt bestaat uit vele mensen en huizen. Daarom vraagt het aanpakken van wateroverlast vaak om een collectieve oplossing. Toch kun je ook zelf het een en ander doen om je buurt rainproof te maken. Deze tips helpen je om jouw buurt regenbestendig te maken.

Tip 1: Wateroverlast? Neem contact op met de buurtcoördinator

Als het water via de straatkant de huizen dreigt binnen te komen, kun je contact opnemen met de gemeente of Waternet. Zeker als waterinfiltratie op meerdere plekken in jouw straat of buurt dreigt. Het kan zijn dat het riool verstopt is geraakt, de straat verzakt is, of dat er ergens anders in de buurt iets veranderd is waardoor je nu wateroverlast hebt.

De gemeente of Waternet kunnen helpen onderzoeken waar het probleem zit en (suggesties voor) aanpassingen doen. Iedere buurt in Amsterdam heeft een buurtcoördinator of participatiemakelaar. Op de website van jouw stadsdeel kun je vinden wie dat is.

Tip 2: Check je grondwaterstand

Loopt het water via de tuin naar binnen? Dan kan het zijn dat je tuin niet goed is ingericht. Lees hoe je jouw tuin waterbestendig kunt maken. Het kan ook zijn dat je grondwaterstand aan de hoge kant is. Check de hoogte van je grondwater of kijk hier voor meer tips om grondwater in je souterrain tegen te gaan

Tip 3: Laat je horen bij veranderingen in de buurt

Wordt er iets gedaan aan de openbare ruimte in jouw buurt? Neem dan contact op met de gemeente en vraag of ze na hebben gedacht over het rainproof inrichten van jouw buurt.

Alle kleine beetjes helpen bij het waterbestendig maken van jouw buurt. Dus door deze korte tips op te volgen kun je al een hoop bijdragen aan de regenwaterafvoer. Kijk daarnaast ook eens naar de infographic buurt en de maatregelen toolbox. Deze geven een kort overzicht van welke concrete maatregelen jij zelf nog meer kunt nemen in jouw buurt.