Tips om je gebouw rainproof te maken
3 juli 2018
Meestal realiseer je je pas of jouw gebouw de regen buiten houdt, als er een hevige bui is gevallen. Maar je kunt je gebouw van tevoren al rainproof inrichten. Deze tips helpen je bij het beschermen van je gebouw tegen water en bieden je handvatten om het regenwater te benutten!
Tip 1. Voorkom water in je kelder of souterrain
Een kelder of souterrain ligt lager dan het straatniveau. Het regenwater kan zich voor de deur of voor het raam verzamelen en zo deze ruimtes instromen. Het is daarom extra belangrijk dat de deuren, ramen en kozijnen waterdicht zijn. Je kunt ook het instromende en vallende regenwater voor je souterrain of kelder opvangen en afvoeren via een gootje of tegenhouden via een drempel. Zo voorkom je wateroverlast in je souterrain.
Tip 2. Richt je kelder of souterrain waterbestendig in
Plaats je meubels minimaal 10 cm hoger dan de vloer, bijvoorbeeld door ze op wieltjes te plaatsen. Kies voor een vloer die tijdelijk nat kan worden, zoals een betonvloer, tegels of zeil. Ook is het verstandig om kasten en andere meubels niet direct tegen de wand te zetten. Water dat langs de muur naar beneden stroomt, raakt daarmee niet de objecten en het gaat vorming van schimmel tegen.
Tip 3. Voorkom terugloop van rioolwater via je wasbak, douche of de wc
Tijdens hevige buien kan de waterstand in de gemengde riolering snel stijgen. Hierdoor kan het rioolwater via de afvoerbuizen van bijvoorbeeld wasbakken, het bad, de douche of de wc je woning instromen. Het terugstromen van vuil rioolwater is op te lossen door het toepassen van een terugslagklep in je aansluitleiding of het plaatsen van een pomp die is uitgerust met een beveiliging tegen terugstroming. Een gekwalificeerde loodgieter of installateur kan je hierover informeren.
Tip 4. Houd het regenwater tegen
Door hoger te bouwen, een drempel te plaatsen voor je deur of zelfs je huis op een verhoging te bouwen kun je voorkomen dat het water je huis binnenstroomt. Voor het tijdelijk tegenhouden van het water kun je zandzakken en schotten voor openingen in en om het huis plaatsen. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een waterstopper, die zonder installatieproblemen tijdelijk in de deuropening geplaatst kan worden.
Tip 5. Voorkom verstopte afvoer van het dak
Water dat op het dak valt, stroomt via de regenpijp naar het riool. Als deze regenwaterafvoer naar het riool niet goed werkt, kun je wateroverlast krijgen. Controleer of je regenpijp goed bevestigd is aan de dakgoot en zorg ervoor dat je dakgoot vrij is van bladeren en ander vuil. Om verstopping te voorkomen, kun je een bladvanger in de regenpijp plaatsen. Het plaatsen van noodoverlopen op het dak helpt ook bij extreme regen. Daarnaast kun je aan de onderkant van een regenpijp ook een ontlastputje plaatsen. Dit zorgt ervoor dat water vrij weg kan stromen als het riool de waterafvoer niet aan kan.
Tip 6. Hoog is droog! Waardevolle spullen en installaties hoog
Een laag water in je gebouw kan veel schade aanrichten aan je spullen. Zorg ervoor dat je waardevolle spullen, zoals fotoboeken, laptops en schilderijen hoog legt. Zodra het water in contact komt met elektriciteit valt de stroom weg. Zorg er daarom voor dat je meterkast en stopcontacten hoog worden opgehangen.
Tip 7. Verzekeren voor waterschade
Zorg ervoor dat je verzekerd bent voor waterschade. Er wordt onderscheid gemaakt tussen waterschade in huis door overstroming van straten en waterschade door openstaande ramen en/of achterstallig onderhoud. Als water het huis binnenloopt door overstroming van straten, valt dat meestal onder de dekking van de opstalverzekering en inboedelverzekering.
Tip 8. Inrichting van de tuin
Zorg ervoor dat de regen die in de tuin valt niet via bijvoorbeeld een terras afloopt richting je huis. Lees dit artikel voor meer tips over het rainproof inrichten van je tuin.
Tip 9. Maak daken en muren waterdicht
Veel overlast ontstaat door lekkende daken en muren. Controleer regelmatig de dakbedekking op slechte plekken, loszittende dakpannen of lood. Het waterdicht maken van muren, vloeren en kelders is professioneel werk, dus laat je adviseren door een professionele bouwkundig adviseur.
Tip 10. Gebruik het regenwater, het is gratis!
Door het regenwater dat op je dak of in je tuin valt op te vangen, kun je het benutten. Zie voor tips en de mogelijkheden:
- Water op het dak opslaan
- Water opvangen in je tuin
- Water opvangen in regentonnen op je balkon of de tuin
- Regenpijp afkoppelen
Tip 11. Hoe hoog staat mijn gebouw ten opzichte van mijn omgeving?
Water stroomt altijd naar het laagste punt. Het is belangrijk dat je kijkt naar je omgeving en weet of jij je op het laagste punt bevindt. Ligt jouw straat lager dan de buurt? Wat is de ligging van jouw gebouw in de straat? Is het bouwpeil op jouw perceel op gelijke hoogte met de omgeving? Praat met bewoners die al jaren in de buurt wonen en vraag hen of zij ooit te maken hebben gehad met wateroverlast. Daarnaast kun je het bouwpeil van je huis opvragen. Raadpleeg de viewer van het hoogtebestand voor inzicht in de hoogteligging van jouw gebouw en buurt.
Er zijn veel verschillende manieren om je huis of ander gebouw regenbestendig te maken. Met deze tips helpen we je in ieder geval goed op weg. Daarnaast zijn er nog meer maatregelen die je kunt nemen om je gebouw rainproof te maken. Kijk of jouw gebouw al aan een aantal van deze tips en maatregelen voldoet en kijk wat je nog meer kunt doen om de regenwaterafvoer in en rond jouw gebouw te verbeteren.