Tips voor het bergen van water op je dak
30 december 2015
De afvoer van regenwater kan met name op een plat dak een probleem zijn. Met behulp van een groen dak of daktuin kun jij je dak echter regenbestendig maken. Een laagje regenwater op een groen dak heeft namelijk een verkoelende werking in de zomer en helpt bovendien tegen wateroverlast. Op een groen dak kan regenwater, net als in een gewone tuin, makkelijker in de bodem opgenomen worden.
De planten en het substraat van een groen dak kunnen, afhankelijk van de uitvoering, tot wel 50% van de regen per jaar vasthouden (bron: De Dakdokters). Maar wat komt er allemaal kijken bij het maken van een (water)dak of een groen dak? Onderstaande tips helpen je op weg.
Tip 1: Check het draagvermogen van je dak
Een dak moet sterk genoeg zijn om het regenwater te kunnen dragen. Een goed groen dak dat water vasthoudt, weegt minimaal 60 kg/m2 (bron: De Dakdokters). Bij nieuwbouwhuizen of bij verbouwingen worden constructieberekeningen gemaakt. Soms bevat het gemeentearchief of een VvE-archief waardevolle informatie hierover. Een professional kan het draagvermogen van je dak doorrekenen. De kosten voor het uitvoeren van een constructieberekening liggen tussen de €250 en €500 voor een overzichtelijke situatie waarbij de basisgegevens beschikbaar zijn (bron: De Dakdokters).
Tip 2: Zorg voor een waterdichte laag
Als je water wilt opvangen op het dak, wil je natuurlijk geen lekkage. EPDM dakbedekking en Bitumen dakbedekking zorgen beide voor een waterdicht dak en zijn zo goed als onderhoudsvrij. Controleer regelmatig de dakbedekking op slechte plekken, loszittende dakpannen of lood. Zorg bij een groen dak voor wortelwerende laag, zodat de wortels niet je waterdichte laag aantasten.
Tip 3: Maak een drempel op je dak
Maak een kleine drempel op je dak voor de ingang van de regenpijp. Hiermee houd je het regenwater tijdelijk vast. Zodra het water de rand bereikt, kan het overlopen naar de regenpijp.
Tip 4: Groen voor grind
Als er nu grind op je dak ligt, kun je er vrijwel zeker van uitgaan dat je ook een type groen dak kunt plaatsen. Een grindlaag doet weinig aan waterberging en slechts een klein beetje aan vertraging. Een groen dak doet beide. Let op: vervang bij twijfel niet direct het grind. Laat eerst een professional naar je dak kijken en laat je adviseren over het juiste type groen dak.
Tip 5: Laat je adviseren
Er zijn veel verschillende soorten groene daken. Zelf een groen dak aanleggen kan, maar zorg er wel voor dat je zeker weet dat de constructie geschikt is en dat de dakbedekking in goede staat is. Een groen dak met een helling van meer dan 8 graden vraagt bijvoorbeeld om extra voorzieningen. En zo zijn er meer situaties waarin je beter de hulp van een professional kunt inschakelen.
Tip 6: Plaats een regenton
Als de mogelijkheden op je dak beperkt zijn, is de eerste winst een regenton waarin je het water van het dak opvangt. Sluit deze dan wel op de juiste manier aan.
Tip 7: Een daktuin? Vraag een vergunning aan
Wanneer je een echte daktuin wilt om in te zitten, dan wordt dit al snel gezien als dakterras. Hiervoor moet een vergunning worden aangevraagd bij de gemeente. Check de website van de gemeente Amsterdam voor regelgeving en handige tips.
Zeker op een plat dak is regenwaterafvoer lastig, omdat het vaak moeilijk weg kan stromen. Wanneer je aan de slag wilt gaan om jouw dak groen en waterbestendig te maken helpen deze tips je goed op weg. Kijk daarnaast eens naar de maatregelen voor daken, om nog meer inspiratie op te doen voor een regenbestendig dak.