Tips

Het regenbestendig maken van de omgeving kan op vele manieren. Deze tips bieden informatie en inspiratie om de omgeving rainproof in te richten. 

Onderstaande filters helpen je om de juiste tips te vinden.

Maatregel
De regenton is de meest eenvoudige manier om regenwater te benutten. Bovendien is het een regenwaterbuffervoorziening die gemakkelijk te installeren is bij woningen.
Maatregel
Waterelementen zoals fonteinen verfraaien de tuin en de publieke ruimte. Ze kunnen een groot deel van het jaar gevoed worden met regenwater uit de omgeving. Zo wordt drinkwater bespaard en het rioolstelsel ontlast.
Maatregel
Door regenpijpen af te koppelen van het riool, wordt het rioolstelsel ontlast. Bij gemengde rioolstelsels zijn er nog meer voordelen: minder afvoer van schoon water, minder vuilwaterlozingen en aanvulling van het grondwater.
Maatregel
Een helofytenfilter is een zandfilter die meestal beplant is met rietplanten. Helofytenfilters kunnen gebruikt worden voor de zuivering van vervuild regenwater van straten en parkeerplaatsen maar kunnen ook afvalwater zuiveren.
Maatregel
Een regenwaterschutting is een regenwateropvang in de vorm van een schutting. De regenwaterschutting is verkrijgbaar in modules. Hierdoor is de buffercapaciteit voor regenwater uit te breiden.
Maatregel
Regenwater dat op daken valt is relatief schoon en kan in plaats van drinkwater gebruikt worden voor het spoelen van de wc of het besproeien van groen. Zo wordt het regenwater vastgehouden en verdwijnt het niet direct in het riool. Bovendien bespaart het drinkwater.
Maatregel
Regenwater kan opgevangen worden op het dak, op het terras of in de tuin. Door de vele verschillende soorten en maten van regenwater gebruiksinstallaties is er voor elke woning wel een geschikte plek te vinden.