Primaire tabs

Het Polderdak

Retentiedak/Polderdak

Een retentiedak is een groen dak met onder de substraatlaag een extra laag om regenwater te bergen. Retentiedaken verhogen de sponswerking van de stad.

Aan de slag!

Tijdens een regenbui wordt het regenwater in het retentiedak opgeslagen. Dankzij een geknepen afvoer blijft het water onder de beplante laag staan. Het retentiedak heeft een statische afvoer en loopt vaak leeg binnen 24 uur. Zo vermindert de piekafvoer van dakwater richting de riolen. Natuurlijk is het dak ook voorzien van een overstort voor heftigere buien.

Het polderdak is een retentiedak dat is voorzien van een besturingssystemen dat gekoppeld is aan de weersverwachting. Het voert het regenwater af vlak voordat een bui voorspeld is, zodat het retentiedak zo lang mogelijk gevuld blijft. In Amsterdam is een prototype van het polderdak gerealiseerd.Het polderdak heeft een dynamische sturing met als voordeel dat water langer op het dak kan blijven staan en hierdoor gebruikt kan worden voor bevloeiing, infiltratie en koeling. Door de dynamische sturing kan het dak ook geleegd worden bij voorspelde vorst.

Het Polderdak
Polderen op het dak van project Polderdak ©Merlijn Michon

Door de oneindige diversiteit in uitvoeringsmogelijkheden van groene daken, valt er slechts in algemene termen iets te zeggen over het rendement van de wateropgave, hittestress en biodiversiteit. Je kunt een retentiedak zo vormgegeven dat het geen of nauwelijks drinkwater gebruikt. Retentiedaken en polderdaken zonder groen worden waterdaken genoemd.

In Nederland zijn platte daken over het algemeen berekend op een belasting van 1 kN/m2 bij een grindlaag. Retentiedaken zijn doorgaans zwaarder. Bij het toepassen van een retentiedak in bestaande en in nieuwbouwsituaties, dient per geval onderzocht te worden of extra constructieve maatregelen vereist zijn. Er is goede documentatie van verschillende producenten met principedetails, uitvoeringsrichtlijnen en technische gegevens beschikbaar. Ook zijn er standaardpakketten met verschillende doelstellingen zoals regenwaterretentie en biodiversiteit verkrijgbaar (zie data onderaan de pagina).

Groene daken zijn als totaalpakket van planning, aanleg, onderhoud en alle bijbehorende garanties leverbaar. Enkele aanbieders hebben programmatuur ontwikkeld waarmee de invloed van het retentiedak op de waterhuishouding kan worden bepaald.

Retentiedak - Optigroen

Schematische doorsnede retentiedak ©Optigroen

Bijkomende effecten

Waterkwaliteit      
Luchtkwaliteit  
Biodiversiteit    
Multifunctioneel ruimtegebruik    
Constructiekosten      
Onderhoud/beheer kosten    

Data

Gewicht: vanaf 120-180 kg/m²
Diepte: 12 cm
Dakhelling: 0-5° (0-9%)
Begroeiing: kruiden / grassen / sedum
Waterretentie: ≥ 80%
Afvoercoëfficiënt: ≤ 0.2
Wateropslag: ca. 25 l/m²

Aan de slag!

Praat mee