Uitvoeringsinformatie groene daken

Instructies

Stappenplan doe-het-zelf-groen dak

Op een plat of licht hellend dak (0-9%) kun je zelf eenvoudig een sedumdak aanleggen.

 1. Het dak onderzoeken: Onderzoek of het dak sterk genoeg is. Is de constructie nog op orde? Over het algemeen zijn daken berekend op een grindlaag. Een dun sedumdak is niet (veel) zwaarder dan een grindlaag. Vraag (bij twijfel) advies aan een deskundige.
 2. Het dak schoonmaken: Maak het dak schoon. Eventueel noodzakelijke reparaties (zoals aan bestaande scheuren in een bitumen dak) dienen ook vooraf uitgevoerd te worden.
 3. Antiworteldoek aanleggen: Een antiworteldoek is een folie die voorkomt dat je dak beschadigd wordt door de wortels van de planten van het groene dak. Door langs de dakrand een laag grof grind te leggen, rondom het doek, blijft het antiworteldoek stevig liggen en verbetert de stroming van het regenwater naar de regenwaterafvoer (zoals een regenpijp).
 4. De hemelwaterafvoer op orde brengen: Maak een opening in het antiworteldoek op de plek van de hemelwaterafvoer. Het is aan te raden om ook bij de bouwmarkt een boldraadrooster te kopen en deze in de afvoer te zetten. Leg vervolgens per hemelwaterafvoer circa 30×30 cm aan grof grind rondom de afvoer. Het grind moet minimaal 1 keer per jaar worden schoongemaakt om verstopping te voorkomen.
 5. Drainageplaten aanleggen: Plaats drainageplaten. Drainageplaten zorgen ervoor dat de planten niet in het overtollige regenwater verdrinken. Te veel water is voor sedumplanten slechter dan een tijd geen water.
 6. Het substraat verdelen: Verdeel het substraat over de drainageplaten. Substraat is de voedingsbodem voor de planten. Tussen de dakrand en het substraat kun je grind aanbrengen, zodat het substraat op zijn plek blijft.
 7. De sedummatten uitrollen: Rol de sedummatten uit over de drainageplaten. Geef het sedum in de eerste weken zo nodig water

Benodigdheden: antiworteldoek; drainageplaten; substraat; sedummatten; boldraadrooster; grind

Onderhoud

 • Sedumdaken moeten twee keer per jaar gecontroleerd worden op zaailingen van grotere planten zoals bomen. Deze moeten verwijderd worden omdat ze het dak kunnen aantasten.
 • Het beste kun je het sedum één keer per jaar bemesten met een speciale meststof.
 • Verwijder het onkruid uit de dakranden.
 • Controleer regelmatig of er geen bladeren of vuil in de regenwaterafvoer zitten.

Materiaal

 • Substraatlaag: De substraatlaag kan uit veel verschillende materialen bestaan, zoals mineralen, gesteenten, gerecyclede materialen of organische stoffen. De keuze van de beplanting dient afgestemd te worden op de keuze van de substraatlaag. Ook is de waterdoorlatendheid van deze laag afhankelijk van de opbouw.
 • Sedum: Sedumbeplanting is uitermate geschikt voor een dak, omdat deze planten veel water kunnen opslaan en zo lange droogteperiodes kunnen doorstaan. Sedumdaken hebben dan ook geen bewateringssysteem nodig. Ze kunnen zich ontwikkelen tot een ecologische stabiele plantengemeenschap die zichzelf in stand houdt met een minimum aan onderhoud.

Producten

Dakdokters – Groene daken
Het Groene Loket – Advies op maat voor groene daken
Nophadrain – Daktuin
Optigroen – Retentiedaken
Rooftop Revolution – Advies op maat voor groene daken
SemperGreen – Groene daken
SolarSedum – Sedumdaken met zonnepanelen
ZinCo – Systeemoplossingen groene daken

Inspiratie

Groen dak op een woonboot
Daktuin bij het huis van de wijk De Pijp
Sedum en zonnepanelen bij Amstelveenseweg

Wil je advies over het realiseren van een groen dak?
Bekijk ons netwerk van rainproof partners.

Jouw productfolder ook hier?
Laat het ons weten. Neem contact op.

Naar de maatregel