Op pad… met Towards Nature

Gepubliseerd op:
15 april 2019

IJburg is een eindje fietsen vanuit Amsterdam Oud-West. Maar het is wel een mooie fietstocht die je laat beseffen dat de natuur toch best dichtbij is rondom Amsterdam. Towards Nature probeert deze natuur nog dichterbij te brengen, tot in je tuin.

Tayfun Yalcin, oprichter van Towards Nature, nodigde Rowdy (stagiair Rainproof) en mij (Douwe) uit om een aantal van zijn projecten te bekijken. Tayfun is een hovenier die zich met zijn ontwerpen richt op permacultuur: natuur (in dit geval in de tuin) zodanig inrichten dat zowel mens als flora en fauna duurzaam kunnen ‘floreren’ in, en gebruik maken van, dat kleine stukje natuur. Rainproof ontwerpen is een belangrijk onderdeel hierin: het regenwater wordt opgevangen, geïnfiltreerd en geabsorbeerd zodat de hele tuin zelfs in droge tijden kan bloeien.

We ontmoetten Tayfun en zijn collega Aurel bij basisschool Laterna Magica op IJburg, waar ze de aan erosie onderhevige speeltuin hebben gerenoveerd. Door het aanleggen van een watergeul en ‘terrassen’ wordt het water beter geïnfiltreerd en gebruikt en kunnen er nu allerlei planten en bomen in de tuin groeien. Natuurlijke erosie komt hier niet meer voor, alleen zorgen de kinderen met al hun energie nog wel eens voor wat brokken. Afbakeningen en verhogingen leiden die kinderen over het algemeen in goede banen, maar daar houdt het schoolvarken zich dan weer niet echt aan… Reden genoeg voor Tayfun om zo nu en dan terug te komen bij de school waar alle kinderen hem onderhand kennen en gedag zeggen. 

Laterna Magica schoolvarken
Het varken op het schoolplein van Laterna Magica.

Na de school nam Tayfun ons mee naar een private achtertuin in IJburg die hij Rainproof maakt. Bewoners van Amsterdam raken steeds meer geïnteresseerd in het realiseren van een rainproof tuin, maar moeten zo nu en dan nog wel overtuigd worden van de voordelen. Tayfun weet mensen al vaak te overtuigen met zijn getekende ontwerpen. Een mooie balans tussen tegels en groen (iets meer groen dan tegel) doet daarbij wonderen.

Tot zover IJburg. We brachten nog een bezoek aan de Wilmahoeve, een erf richting Abcoude waar de mannen van Towards Nature een ‘voedselbos’ in de tuin hebben aangelegd. Alhoewel het nu nog niet te zien was, zullen hier in een paar jaar allerlei soorten vruchten geoogst kunnen worden. Er staan appel- en perenbomen, bramen- en frambozenstruiken, en er zullen zelfs shiitake-paddenstoelen uit de boomstronken gaan groeien. Door goed gebruik te maken van ‘hügelbedden’, waarbij onder de vruchtbare grond een laag met hout wordt aangelegd die langzamerhand composteert en water absorbeert, stond ook deze tuin in de droge zomer van 2018 mooi in bloei. Het idee van permacultuur komt hier volledig tot zijn recht: bomen en planten groeien naast en boven elkaar, insecten en dieren doen hun ding, en de bewoners kunnen genieten van de producten.

En dat allemaal Rainproof!