Vissen op het dak

Gepubliseerd op:
12 januari 2016

Deze vijver bovenop een parkeergarage kan niet alleen veel regenwater opvangen, maar is ook nog eens mooi om te zien.

Het Artemis Dutch Design Hotel ligt in de Riekerpolder in het zuidwestelijke puntje van Amsterdam. Vroeger was het veenweidegebied, tegenwoordig is het een dichtbebouwd stukje stad met veel kantoren, ingeklemd tussen de snelwegen A4 en A10. Vanwege de gunstige ligging dichtbij uitvalswegen en Schiphol, worden de 256 kamers van het kunstzinnig ingerichte Artemis Dutch Design Hotel vooral geboekt door zakelijke gasten.

Het hotel werd tien jaar geleden opgeleverd en is ontworpen door architect  Wouter Zaaijer, van Oeverzaaijer architectuur en stedebouw. Een van de bijzondere aspecten aan het gebouw is dat bovenop de parkeergarage een vijver ligt. Het is verplicht om bij nieuwbouw extra oppervlakte te maken ten behoeve van regenwater, legt Zaaijer uit. De vuistregel is dat tien procent van het bestemmingsplan voor oppervlaktewater is.

“Hoe meer verharding je toevoegt, hoe meer oppervlaktewater je bij moet maken om regenwater op te kunnen vangen.”

Ingang parkeergarage onder waterdakIngang van de parkeergarage onder het waterdak. ©Merlijn michon

Waterbuffer

In het geval van het Artemis Dutch Design Hotel is gekozen voor een slimme combinatie van ondergronds parkeren en een bovengrondse waterbuffer op het dak van de parkeergarage. Zaaijer stelde zich bij het ontwerp een aantal doelen. Hij wilde gestapeld en compact bouwen, en dus zo min mogelijk grondoppervlak innemen. De verplichte waterbuffer moest niet alleen functioneel zijn, maar ook goed passen in het concept van het gebouw.

De L-vormige vijver aan de achterkant van het hotel vangt het hemelwater op, en het regenwater dat vanaf het terras richting de vijver stroomt. Door wind en verdamping van het water, staat het waterpeil gemiddeld 60 millimeter onder de rand van de vijver. Bij een heftige regenbui zal het water in eerste instantie in de vijver gebufferd worden. Mocht het echt hard en langdurig regenen, dan loopt het water over de rand van de vijver via een overstort de achtergelegen poldersloot in. De vijver heeft geen overstort op het riool.

Overstort op de achterliggende poldersloot
De overstort richting de achterliggende poldersloot. ©Merlijn michon

Aantrekkelijk waterdak

Omdat de vijver iets hoger dan straatniveau ligt, boven op de ondergrondse parkeergarage, is de waterpartij goed zichtbaar, zegt Zaaijer. “Zo kun je het water ook echt beleven.” Vanuit het hotel-restaurant en het naastgelegen terras geeft de vijver de indruk van een oneindig spiegelend wateroppervlak. Het waterdak is dus niet enkel functioneel, maar ook een aantrekkelijke toevoeging aan het gebouw. Zo zijn ook een fontein toegevoegd voor de amusementswaarde, en plantenbakken voor de esthetiek, zegt Zaaijer.

Al met al was het geen goedkope rainproof oplossing en ook niet de meest makkelijke, erkent Zaaijer.

“De projectontwikkelaar heeft er echt zijn nek voor moeten uitsteken.”

Water op een gebouw is altijd technisch ingewikkeld. Je moet een goede waterdichte laag hebben. Op het parkeergaragedak ligt een waterdichte kunststoflaag om lekkages te voorkomen.

Natuurlijke waterzuivering

En een goede waterzuiveringsinstallatie is ook van belang. De planten zorgen voor een natuurlijke zuivering van het water. Net als bij een tuin, moeten de planten af en toe gesnoeid of verwijderd worden: als de planten te diep wortelen, kunnen ze de bodem beschadigen. 

“Belangrijk is dat het water in de vijver doorstroomt, om het helder en fris te houden. De planten en kiezels op de bodem van de vijver helpen hier in mee.”

Waterplanten voor zuivering van het water
Waterplanten voor zuivering van het water. ©Merlijn michon

Het water wordt in beweging gehouden met een pomp zodat er genoeg zuurstof in het water is. Prettig voor de inmiddels zeer grote vissen die erin rond zwemmen. Die vissen zijn er niet zomaar: ze helpen om muggenlarven en algen op te eten, en het water schoon te houden. De vissen zijn overigens de enigen die in het water mogen; het is niet de bedoeling dat bezoekers van het hotel in de vijver badderen.