Primaire tabs

  • Home
  • Buurt
  • CitySports - waterbergende kunstgrasvelden

CitySports - waterbergende kunstgrasvelden

Door

Lotte Lalleman

Gepubliceerd op

3 april 2020

De sportvelden in Amsterdam worden intensief gebruikt. Door het aanleggen van kunstgras is het veld continue bespeelbaar, hoeft het niet gemaaid te worden en is bewateren onnodig. Wel worden kunstgrasvelden extreem warm bij hoge temperaturen en dat is niet prettig om op te sporten. Ook kan het regenwater na een bui niet snel genoeg in de grond zakken, wat voor wateroverlast kan zorgen. Het TKI project CitySports wil hier verandering in brengen. Door het tijdelijk opslaan van regenwater onder het kunstgrassportveld kan opwarming van het veld worden tegengegaan en tegelijkertijd wateroverlast worden voorkomen.

Dit innovatieve project is in 2017 tot stand gekomen in samenwerking met TKI Watertechnologie, de gemeente Amsterdam, KWR, Waternet, Veolia, Drainproducts, Dutchblue en het Marineterrein. Samen onderzoeken ze hoe deze klimaat adaptieve kunststofgrasvelden de stad klimaatbestendiger kunnen maken.

Waterbergend kunstgrassysteem

Het klimaat adaptieve kunstgrassysteem werkt als volgt: direct onder de kunstgrasvelden is een holle fundering geplaatst. Wanneer het regent wordt het water hierin opgeslagen. Tijdens warme dagen verdampt dit water via de kunstgrasmat, waardoor het speelveld en de omgeving worden afgekoeld. Tegelijkertijd heeft het veld een groot oppervlak wat veel regenwater kan opslaan tijdens een extreme regenbui. Hierdoor zijn de kunstgrasvelden bespeelbaar tijdens hoge temperaturen en dragen ze bij aan het rainproof maken van de stad.


Testvelden en ontwikkeling
Het kunstgrassysteem wordt getest onder zowel lab als veldcondities. In het Living Lab op het Marineterrein staat een testopstelling met verschillende typen kunstgras om het koelende vermogen te onderzoeken. Ondertussen is het kunstgrassysteem ook al in de stad toegepast. Zo heeft het sportveld op de Laan van Spartaan een klimaat adaptief veld van maar liefst 1.400 m2. Volgens een artikel uit het Parool zijn de eerste meetresultaten erg succesvol. Bij de meting van 25 juni 2020 blijkt het veld 26 graden minder warm te zijn dan de ongekoelde variant. Later dit jaar komt er een definitief resultaat uit. Het TKI kunstgrasveld is het eerste gekoelde grasveld in Nederland. Door de veel belovende resultaten staat er al een tweede veld op de planning. Deze kunstgrasvelden dragen bij aan een gezonde stad die meebeweegt met het klimaat.


Locatie: Laan van Spartaan

Status

Voltooid

Dit gaat over een rainproof

BuurtBuurt

En dit moet ook rainproof

Praat mee