Herinrichting Waterlooplein

Het Waterlooplein behoort tot een van de bekendste pleinen van Amsterdam. De historische markt op dit plein is een internationaal fenomeen waar dagelijks veel bezoekers op af komen. Wat minder mensen weten is dat het Waterlooplein ook een zeer urgent regenwaterknelpunt is. De aangrenzende winkels tegenover het stadhuis liggen op het laagste punt van het hele plein. Daardoor is de kans op wateroverlast bij zeer zware regenval groot. De riolering op het Waterlooplein wordt vervangen. Om wateroverlast te voorkomen heeft de gemeente Amsterdam tijdens het herontwerp rekening gehouden met Rainproof maatregelen. In oktober 2020 zijn de werkzaamheden begonnen en begin 2022 staat de oplevering van het vernieuwde Waterlooplein gepland.

Gescheiden rioolstelsel

Door verschillende maatregelen moet dit regenwaterknelpunt straks een regenbestendig plein worden. De riolering onder het plein wordt vervangen voor een gescheiden rioolstelsel. Bij een gescheiden rioolstelsel liggen er twee buizen onder de straat: een voor afvalwater en een voor regenwater. Het afvalwater wordt vervolgens naar de zuiveringsinstallatie gepompt. Het regenwater stroomt door de (hemelwater)rioolbuis naar oppervlaktewater zoals een gracht. Hierdoor kan er bij een grote regenbui meer water worden afgevoerd. Ook wordt ondergronds een scheiding aangebracht zodat water van het plein niet meer naar de winkels kan stromen.

Plein ophogen

Water stroomt altijd naar het laagste punt. De inrichting van het plein heeft dus veel invloed op welke weg het regenwater aflegt. In het nieuwe ontwerp wordt het plein opgehoogd en in golvende banen aangelegd. Hierdoor wordt het marktplein beter beschermd tegen wateroverlast.

Drempels voor watersturing

Om de instroming van regenwater uit de omgeving te voorkomen worden verkeersdrempels geplaatst. Door het strategisch plaatsen van verkeersdrempels rondom het plein wordt de drempel gebruikt als barrière tegen waterinstroom naar lagergelegen gebieden. Deze drempels zijn effectieve maatregelen. Zonder de drempels stroomt er 60 m3 regenwater vanaf de Jodenbreestraat de Houtkoperdwarsstraat in tijdens een hoosbui (van 60 mm in 1 uur). Met de drempel is dit beperkt tot slechts 18 m3.