Primaire tabs

  • Home
  • Tuin
  • Watervriendelijke tuin in Tuindorp Oostzaan

Watervriendelijke tuin in Tuindorp Oostzaan

Door

Redactie Rainproof

Gepubliceerd op

11 juli 2019

De tuin van deze woning in Tuindorp Oostzaan heeft meerdere malen blank heeft gestaan na een flinke regenbui. Toen zij op 23 juli 2016 haar tuin inliep stond ze al snel tot haar enkels in het water. Dit was reden om de betegelde tuin om te toveren tot een regenbestendige tuin. De bewoonster is zich gaan verdiepen in de mogelijkheden om haar huis te beschermen tegen wateroverlast. Samen met Buro Regen & Water is deze regentuin ontwikkeld. Er zijn (infiltratie)kratten aangelegd, dit zijn holle kratten onder de grond die zorgen voor een tijdelijke wateropslag. Ook is er waterdoorlatende verharding in de vorm van grind aangebracht en zijn er veel struiken, planten en bomen geplant. 


Infiltratiekratten

Om optimaal van de ruimte gebruik te kunnen maken is in deze tuin gekozen voor infiltratiekratten. Deze holle kratten zijn ingegraven en kunnen zodoende veel water tijdelijk vasthouden. 


Tegels eruit, groen er in

Deze tuin was bijna volledig betegeld. Ook de tuinen van de buren bestaan grotendeels uit tegels. Hierdoor kon het water moeilijk weg en was kans op schade groot. De tegels zijn verwijderd en er is veel beplanting aangelegd. Hierdoor kan het regenwater de bodem inzakken, waardoor de afstroom richting riolering wordt beperkt. 


Grindpaden

De paden in deze tuin zijn gemaakt van grind, hierdoor zijn ook de paden waterdoorlatend geworden. Dus zelfs een pad kan, ondanks de verharde functie, helpen regenwateroverlast te verkleinen. 

Door de bovenstaande drie Rainproof maatregelen is de betegelde tuin omgetoverd tot een regenbestendige tuin die 5.200 liter regenwater kan vasthouden.

Locatie: Tuindorp Oostzaan, Amsterdam

Status

Voltooid

Dit gaat over een rainproof

TuinTuin

Labels

Waar: 

En dit moet ook rainproof

Praat mee